Lukša (TOP 09): OKD si se všemi jen hraje. Ale bude to fičák

06.02.2016 6:28

Úterní vystoupení amerického šéfa OKD Ekmarka na karvinském zastupitelstvu způsobilo poprask. Jakoby mimochodem sdělil, že OKD do dvou let propustí polovinu lidí.

Lukša (TOP 09): OKD si se všemi jen hraje. Ale bude to fičák
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Přitom doslova řekl: „Aktuálně máme deset až dvanáct tisíc zaměstnanců, včetně agenturních.“ Upřímně, tato věta mě šokovala nejvíce – to ředitel netuší, kolik lidí firma zaměstnává? Další části jeho projevu se daly očekávat, vždyť černé scénáře o tom, že firmě dojde během roku 2016 hotovost, sledujeme v médiích nejméně půl roku. Takže informace, že OKD propustí „jen“ polovinu zaměstnanců, je vlastně dobrá zpráva. Ekonomové předpovídali ( a mnozí stále očekávají ) brzký krach firmy.

Proto mě překvapilo, že hejtmana Nováka ( a většinu dalších politiků ) tato zpráva překvapila. Nečtou noviny? Nemají kolem sebe ekonomické experty, kteří by jim vysvětlili, jaká je situace a prognóza? Ale především, s vedením OKD se v posledních měsících schází vláda, kraj, tripartita atd. pravidelně, to jim dosud uhlobaroni nic ani nenaznačili? Hrají si s nimi jako kočka s myší? Měl jsem za to, že „mlžení“ vytváří prostor pro týmy expertů, které pracují na tom, aby nám v den D předložily jasnou zprávu, jak to s OKD vypadá, a jak politici pomohou tomu, aby na dlažbě neskončily ze dne na den tisíce horníků a s nimi další tisícovky zaměstnanců firem, které horníkům zajišťují údržbu strojů, dopravu uhlí i lidí, důlní svačiny a obědy, praní montérek nebo ostrahu šachet. Teď je jasné, že nikdo neví nic.

OKD (resp. NWR) si opravdu hraje jako kočka – se zaměstnanci, odboráři, médii i politiky. A je jisté, že budou následovat další jobovky, na které dosud nikdo nepomyslel. Zavřít šachtu ( a podle nejnovějšího prohlášení OKD se mají do dvou let zavřít tři ) je totiž o něco složitější, než zavřít krám. Každý, kdo někdy viděl rozlehlé důlní areály, si to asi dokáže představit. Nemluvě o obrovských nákladech na rekultivaci celého regionu zasaženého těžbou, jež s velkou pravděpodobností v budoucnu zatíží státní rozpočet a tedy peněženku každého z nás. Jako starosta nemohu udělat o mnoho více, než na tento problém upozornit.

A doufat. Spoléhám na důkladné zmapování všeho, co se kolem OKD děje. A především, že se politici přestanou natřásat před televizními kamerami a místo toho dohlédnou na to, aby těžaři do puntíku splnili všechny své zákonné povinnosti, od zaplacení výplat a odstupného všem horníkům, kteří si ty peníze do posledního haléře zaslouží, až po rekultivaci krajiny zničené těžbou. Píše se, že firma je na mizině a dochází jí hotovost, ale z těch zhruba 100 miliard vyvedených na dividendách a získaných z prodeje akcií, by se snad ještě něco zachránit dalo. A neudělají-li to majitelé firmy samozřejmě a dobrovolně, je třeba na tom neúprosně trvat a hnát je k zodpovědnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.