Marková (KSČM): Stávka milionářů nebo zoufalý boj za lepší zdravotní péči o pacienty?

15.09.2016 12:58

Praktičtí lékaři se rozhodli 21. září stávkovat, aby upozornili na dlouhodobé potíže primární péče pro dospělé, na nedostatečné úhrady a malé kompetence.

Marková (KSČM): Stávka milionářů nebo zoufalý boj za lepší zdravotní péči o pacienty?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Tolik z oficiálního vyjádření. Ministr zdravotnictví Němeček reagoval poněkud podrážděně slovy o „stávce milionářů“ a „vydírání ze strany praktiků“ v době, kdy ještě neskončilo jednání o úhradách na příští rok. Místopředseda Sdružení praktických lékařů upřesnil, že zatímco nemocnice dostanou na desetiprocentní růst platů, praktičtí lékaři nikoliv. Z tohoto důvodu žádají šesti procentní navýšení kapitačních plateb. Je třeba připomenout, že kapitační platba činí od 47 do 52 Kč za pacienta, kterého má praktický lékař v kartotéce. To znamená, průměrnou roční úhradu ve výši 1 268 000 Kč. O úhradách za péči každoročně jednají lékaři se zdravotními pojišťovnami. Největší zdravotní pojišťovna VZP například navýšila celkové měsíční platby ordinacím praktiků za posledních pět let z průměrných 170 tisíc na 203 tisíc Kč! Z toho musí samozřejmě platit sestru a všechny náklady na ordinaci. To znamená, že tato částka není čistý zisk pro samotného lékaře. Ten činí, dle slov místopředsedy sdružení, průměrně 40 tisíc korun.

Pro každého z nás je zdraví největší hodnotou a samozřejmě si přejeme kvalitní a funkční lékařskou péči pro všechny. Při zavádění kapitačních plateb se hovořilo o tom, že praktický lékař pro dospělé bude takovým „rodinným lékařem“, který bude svým pacientům poskytovat péči kdykoliv to bude potřeba. Jaká je ale dnes skutečnost? Každý máme své zkušenosti a ne vždy úplně příjemné. Pokud potřebujeme péči svého praktika odpoledne nebo večer, musíme se většinou odebrat na pohotovost v nemocnicích, kde dnes lékaři zoufale chybí a bývají i velmi přetížení. Praktičtí lékaři většinově odmítají sloužit pohotovosti, a když, tak někdy požadují i tisíc a více korun na hodinu. Domů za svými starými a nemohoucími pacienty se také ne vždy vydávají příliš ochotně a každé vypsání potvrzení o zdravotním stavu je ještě zvlášť zpoplatněno. Na určitou hodinu v ordinaci se objednat často nelze a tak trávíme v čekárnách i dlouhé hodiny. Zavedení povinných elektronických receptů se stále odkládá a to i proto, že prý ne všichni praktičtí lékaři mají počítač a umí s ním pracovat. O elektronických či třeba papírových zdravotních knížkách se přestalo kvůli neslavné kauze IZIP mluvit, a tak pacient ani ostatní lékaři stále nemají okamžitý a komplexní přehled o vyšetřeních a lécích, což by výrazně napomohlo efektivitě českého zdravotnictví a prospělo by to i samotným pacientům.

Současně s případným navyšováním finančních prostředků praktickým lékařům pro dospělé - a já pevně doufám, že dojde k oboustranně přijatelné dohodě bez stávky - je třeba otevřít i všechny tyto palčivé a někdy nepříjemné otázky. Zdravotníci a hlavně pacienti si to rozhodně zaslouží.

Autorka-poslankyně je místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

21:10 Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce zaměstnanců soudů.