Marková (KSČM): Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš

25.07.2022 4:31 | Tisková zpráva

Sněmovna hlasy vládní pravicové koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů schválila snížení plateb za státní pojištěnce. Od srpna bude stát vyplácet za svých 5,9 milionu pojištěnců pouze 1487 korun měsíčně tak, aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce.

Marková (KSČM): Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Příští rok pak bude platba činit 1900 korun měsíčně. Původně vláda navrhovala pro příští rok dokonce ještě nižší částku, 1878 korun měsíčně. To by znamenalo pro zdravotnictví ještě o 1,5 miliardy korun za rok méně.

Nyní dostávají zdravotní pojišťovny za státního pojištěnce 1967 korun měsíčně. Tyto navýšené prostředky byly schváleny ještě minulou vládou s podporou KSČM, především kvůli kompenzacím za covidovou péči. Od roku 2024 by měla podle stejné legislativní předlohy, která zavádí automatickou valorizaci, platba státu růst stejně jako důchody podle inflace a poloviny růstu reálných mezd. Podle řady odborníků ale tento přístup neznamená ve skutečnosti potřebné navyšování veřejných finančních prostředků do zdravotnictví. Svaz zdravotních pojišťoven současně varuje před vyčerpáním rezerv.

Vláda se neustále ohání 50 miliardami, což jsou ale všechny peníze na účtech zdravotních pojišťoven. Pojišťovny také upozorňují na problémy v příjmech v důsledku zpomalení ekonomiky, snížené platby za státní pojištěnce a rekordní inflaci. Proto odmítají zdravotnickým zařízením významněji navyšovat úhrady za výkony. To může mít samozřejmě negativní dopady na pacienty. Vyjádřeno slovy vedoucí tiskového oddělení jedné z fakultních nemocnic: »Kolik peněz dostaneme, takovou péči poskytneme.«

Hazard s dostupností zdravotní péče

Fialova asociální vláda, která plánuje nákupy moderních bojových letounů za desítky miliard, svou úpornou snahou o snížení plateb za státní pojištěnce, a tím nesmyslně ušetřit ze státního rozpočtu 14 miliard korun, nezodpovědně a cíleně hazarduje s kvalitou a dostupností zdravotní péče. Zvlášť když se po více než dvou letech obrovských covidových výdajů za péči, testy, očkování a také ochranné a hygienické zdravotnické prostředky konečně pomalu dohánějí až dva roky odložené operace a potřebná vyšetření.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí

Navíc jsme v situaci, kdy opět narůstá počet nákaz a tím i nároky na zdravotní péči. Je nezbytné zaplatit vyčerpané zdravotníky, kteří si mnohde sáhli na samé dno, a uhradit poskytovatelům zdravotní péče, především nemocnicím, zvýšené náklady. Na léky, zdravotnický materiál, ochranné a hygienické prostředky, nové přístroje, například vysokoprůtokový kyslík a energie v důsledku současné více než 14% inflace.

Schválená automatická valorizace plateb státu za své pojištěnce je navíc velká lež. Ke skutečnému navýšení příjmů do rozpočtu veřejného zdravotního pojištění může totiž dojít až v roce 2025! Podle vyjádření odborníků je navíc valorizační mechanismus nastavený tak, že se podíl platby státu na celkových příjmech systému veřejného zdravotního pojištění bude snižovat a úměrně tomu se budou prohlubovat ekonomické problémy našeho zdravotnictví.

Je víc než jasné, že se vláda ODS, TOP 09, STAN, KDU–ČSL a Pirátů snaží snížit veřejné finanční prostředky do systému zdravotnictví, aby je mohla nahradit penězi z kapes pacientů v podobě komerčního připojištění, poplatků, doplatků a přímých plateb. Platí sice rčení, že zdraví nekoupíš a nemoc neprodáš, ale Fialově asociální vládě na zdraví a životech lidí nezáleží. Pro ně je zdraví zboží a zdravotnictví dobrý »kšeft«.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…