Matějka (Svobodní): Ještě to stihneme. Potřebujeme více Romů

27.02.2011 11:15

Sčítáni lidu bude daňové poplatníky stát 2,5 miliardy korun. Za tyto peníze stát zjistí, co už v drtivé většině dávno ví.

Matějka (Svobodní): Ještě to stihneme. Potřebujeme více Romů

Jednu položku ale někteří zjevně potřebují „upřesnit". Pomůže jim více pomáhat některým potřebným. Přeloženo do obyčejného jazyka - vytáhnout více peněz na „řešení romské problematiky". Ke sčítacím komisařům se proto připojí také 97 romských asistentů, které Česká pošta zaplatí z našich peněz. Proč tomu tak je vysvětlila ředitelka kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Gabriela Hrabaňová:

„Jsou tu proto, aby otevřeli dveře sčítacím komisařům a pomohli Romům vysvětlit, o čem sčítání doopravdy je. Že se nemusí bát napsat tam národnost, protože všechny formuláře budou anonymizované a nebude se pracovat s jejich jmény. Pomohou také vysvětlit, jaký je rozdíl mezi národností a občanstvím, protože to byl při minulých sčítáních největší problém."

Dovolím si s paní ředitelkou nesouhlasit. Bydlel jsem ve svém životě mimo jiné ve Slaném, na Kladně a nyní v Mostě. Kdykoli jsem chtěl vyřídit něco na příslušných úřadech, musel jsem se zpravidla mnohdy protlačit okolo jiných oddělení mezi lidmi, kteří tam čekali až jim úřad vyřídí každoměsíční dávky na všechno možné. Rád bych ujistil paní ředitelku Hrabaňovou, že povědomost o rozdílu mezi národností a občanstvím mají Romové v takových případech stoprocentní. Problém vidím jinde. Přestože daňoví poplatníci vynakládají skrze politiky miliardy každý rok na podporu řešení romské problematiky, přestože se z veřejných rozpočtů „uživí" skoro 500 romských organizací, a přestože na úřadech po celé České republice stojí každý měsíc statisíce Romů, oficiálně jich bylo v roce 1991 pouze 32.903, zatímco v roce 2001 už jen 23.211. To je v přímém rozporu s každý rok se zvyšujícími náklady na řešení jejich „problematiky". Daňoví poplatníci by totiž mohli prostým výpočtem dojít k závěru, že 500 romských organizací na 23.211 Romů dělá 46 Romů na jednu... Podle mě má tedy oněch 97 romských asistentů jediný cíl. Pomoci v terénu zvednout oficiální počet těch, kteří se přihlásí k romské národnosti, na takovou úroveň, aby další pokračovaní tunelování státního rozpočtu na řešení „romské problematiky" bylo obhajitelnější. Koneckonců jinými slovy o tom vypovídá i speciální leták pro Romy, který nabízím zde a z něhož vybírám to nejpodstatnější. Na otázku „Proč se připravuje sčítání lidu" totiž odpovídá:

Sčítání přinese řadu důležitých informací k provedení změn, které ovlivní život každého z nás v příštích deseti letech. Pár příkladů za všechny:

MENŠINY
Údaje o národnosti umožní menšinám získat vliv na dění v ČR a snáze dosáhnout postavení, které jim zaručuje zákon.

PENÍZE
Sčítání bude mít vliv na rozdělování peněz v rámci zemí EU, např. na podporu vzdělávání dětí i dospělých, sociálních programů, kultury, na zřízení nových pracovních míst.

ŠKOLY A ŠKOLKY
Sčítání upozorní, v jakých částech obce budou děti v předškolním a školním věku, a kolik jich bude. Podle toho zastupitelé rozhodnou, kde je třeba otevírat školy a školky, kde není vhodné je zavírat.

DOPRAVA
Podle informací, jak často a kam lidé cestují za prací či do školy, se zpracuje plán, kolik a kde je potřeba autobusů.

Ve formulářích je uvedena jedna otázka k národnosti, která je dobrovolná. Počet osob hlásících se k romské národnosti ovlivní pozornost vlády, krajů i obcí při řešení problémů Romů v následujících deseti letech.

VÝBORY PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY
Obec, kde se přihlásí minimálně 10 % obyvatel k příslušnosti k některé z národnostních menšin, zřídí výbor pro národnostní menšiny, jehož členy musí být i zástupci přihlášených menšin. Romové v nich budoumoci mít díky sčítání své zástupce.

Za sebe říkám, že i kdyby se k ní přihlásili všichni (jakože s tím nemají problém na úřadech vyplácejících dávky, když argumentují jejich údajnou diskriminací), považuji každou korunu za vyhozenou oknem. Bohužel ne každý to tak vidí. Zejména ne ti, kterým to tak krásně z veřejného rozpočtu sype. A že jich je. Mimochodem, mně osobně by ani nezajímalo, kolik Romů u nás žije - ovšem to bychom nejprve museli u nás opravdu měřit všem stejným metrem. Pak by bylo totiž úplně jedno kolik je Čechů, Romů, nebo příslušníků jakýchkoli jiných národů.

Více:
Připravte své děti na nový předmět: Dějepis Romů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…