Mazuch (ODS): Pozornost se z mlýnů obrátila na Teslu. Masáže nebo IQ park?

12.04.2015 19:45

Úkolem města by mělo být najít spolehlivého investora.

Mazuch (ODS): Pozornost se z mlýnů obrátila na Teslu. Masáže nebo IQ park?
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Zatímco v minulém roce se zájem veřejnosti, médií i politiků soustředil v problematice nevyužitých prostor v Pardubicích (tzv. brownfieldů) zejména na Automatické mlýny, v posledních dnech je hlavní pozornost upřena na areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Tento 2,5 hektarový areál chátrá již od konce devadesátých let a v roce 2012 jej převedl Pardubický kraj na město s podmínkou, že se postará o jeho dopravní napojení.

Nové vedení města dalo najevo, že by chtělo areál prodat do konce tohoto roku, a to nejenom s podmínkou vyřešení dopravního napojení, ale i s podmínkou zachování budovy Telegrafie, která kromě své architektonické hodnoty slouží rovněž jako hluková bariéra. Další podmínkou je vytvoření parkovacích ploch.

Z médií jsou zatím známy především dva nápady jak využít budovu Telegrafie. První je vybudování centra pro služby, které souvisí s blízkostí nemocnice (masáže, rehabilitace a další služby lázeňského typu). Druhý nápad navrhuje vybudování interaktivního technického centra, ve kterém by se (nejenom) děti a studenti seznamovali s tím, jak funguje svět kolem nás. Tomuto druhému záměru se přibližuje i nabídka jednoho z uchazečů, který chce mj. v areálu vybudovat obchodně vzdělávací centrum.

Posláním města není takovýto areál spravovat ani do něj investovat významnou část svého rozpočtu. Jeho úkolem je najít spolehlivého investora nebo více investorů a dlouhodobě s nimi spolupracovat. Výběr a následný prodej je třeba kvalitně připravit, ale i když se to podaří, jeho realizací starosti neskončí. Investoři budou muset splnit některé obecně dané podmínky (především se postarat o dopravní napojení a parkovací plochy). Velmi důležitý bude také jejich záměr a přínos pro město. 

Vybudování interaktivního vzdělávacího centra, které by bylo obdobou IQ centra v Liberci nebo Techmánie v Plzni, považuji za jednu z priorit v oblasti vzdělávání, volného času a cestovního ruchu v našem městě. Je to přesně ten projekt, který by měl přínos jak pro stálé obyvatele města, tak i pro jeho návštěvníky.

Obyvatelům Pardubiček dlouhodobě chybí větší obchod s potravinami, a kdyby se využitím areálu podařilo tento problém vyřešit, bylo by to velké plus. Tato lokalita je navíc velmi atraktivní pro zájemce o bydlení, takže při rozumných cenách je předpoklad, že o nové bytové jednotky bude zájem.

Stejně důležité jako záměr investorů budou i garance, které budou městu schopni nabídnout. Příkladů, kdy partneři v minulosti městu něco slíbili a nedodrželi, bylo až dost. Nelze proto stavět jenom na důvěře, ale bude zapotřebí nastavit tvrdé a vymahatelné obchodní podmínky.

Pardubice mají velkou šanci pokročit ve svém rozvoji a z chátrajícího areálu vybudovat prostory, které budou chloubou našeho města. Bude záležet na vedení města, nás zastupitelích a investorech, jestli se nám podaří této šance využít.

PaedDr. Jan Mazuch
zastupitel města Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…