Michálek (Piráti): Majetkové přiznání Béma a dalších se ztratilo, registr střetu zájmů je rozbitý

15.01.2016 19:12

Magistrátu se podle všech informací podařilo ztratit majetková přiznání zastupitelů za období před rokem 2010. Zjistil to zastupitel Pirátů Jakub Michálek, když požádal o kopii majetkového přiznání exprimátora Béma a jeho náměstka Hulinského.

Michálek (Piráti): Majetkové přiznání Béma a dalších se ztratilo, registr střetu zájmů je rozbitý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Magistrát za to už dvakrát kritizovalo Ministerstvo vnitra, které zrušilo rozhodnutí o odepření informace kvůli nezákonnosti.

Podle informací uvedených Magistrátem odevzdal archiv Magistrátu majetková přiznání kontrolnímu výboru v roce 2011, kdy ho vedl Tomáš Hudeček. Od té doby se údajně majetková přiznání ztratila, o jejich skartaci neexistuje žádný záznam. Jak Bém, tak i Hulinský odmítli výzvu předložit náhradní přiznání. Piráti informovali o porušení zákona o archivnictví Národní archiv a dále navrhli věc zařadit na jednání kontrolního výboru.

"V majetkovém přiznání vyplňují zastupitelé podle etického kodexu zastupitelstva, jaký majetek za dobu výkonu funkce získali. Pavel Bém, který Praze šéfoval v letech 2004 až 2010, nyní jezdí na nákladné zahraniční dovolené v Himalájích a jsou značné pochybnosti o tom, zda si na své dovolené vydělal legální cestou, protože úspory z platu primátora by mu na Himaláje nestačily," říká Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů.

Aby toho nebylo málo, na Magistrátu se rozbila i databáze podle zákona o střetu, do kterého dávají primátor a další zastupitelé další informace o svém majetku vyžadované zákonem. Piráti se to dozvěděli, když jim Praha 10 a Magistrát odmítly dát přístup do registru, na který mají podle zákona právo. Praha 10 vedle toho i nezákonně tají, kolik peněz dostal tajemník a ředitelé odborů.

"Chceme upozornit, že pražští politici nepodléhají prakticky žádné kontrole občanů. Není divu, že v takovém prostředí se dobře daří různým korupčním chobotnicím," uzavírá Michálek.

Odkazy: https://github.com/pirati-cz/KlubPraha/blob/master/spisy/2015/237-registr-stretu-zajmu-praha-10/2-zamitnuti-z-technickych-duvodu/zamitnuti-z-technickych-duvodu.pdf

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …