Michálek (Piráti): Soud zrušil předběžné opatření proti Uberu, zastaralá legislativa se tím ale nevyřešila

26.10.2017 10:24

Vyjádření předsedy poslaneckého klubu Pirátů k situaci kolem firmy Uber

Michálek (Piráti): Soud zrušil předběžné opatření proti Uberu, zastaralá legislativa se tím ale nevyřešila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lídrem pražské kandidátky Pirátů je Jakub Michálek

Dnes byla zveřejněna informace, že vrchní soud zrušil předběžné opatření zakazující digitální službu Uber v Brně. Již dříve Piráti upozorňovali, že tato služba (a řada dalších podobných služeb jiných firem) není zákonem upravena. Upozorňovali jsme, že je nutné aktualizovat legislativu pro novou dobu, ale vláda neudělala nic. Ministerstvo dopravy a jemu podřízené úřady stále pokutují řidiče Uberu, ačkoliv jednu pokutu už soud zrušil. Jediným dlouhodobým řešením je opravdu aktualizace legislativy.

Konkrétně je potřeba jasně stanovit, že řidič nemusí mít žlutý majáček TAXI a taxametr, pokud nestaví lidem na ulici, ale jezdí jen objednávky přes aplikaci. To úřady stále zpochybňují a řidiče pokutují. Dále by měla být určena hranice (např. od tržeb 10 000 Kč měsíčně), od které nejde o sdílenou ekonomiku, ale o standardní podnikání, kde mají všichni stejné podmínky - např. řidič má mít živnostenské oprávnění a pojištění odpovědnosti. Zákazník by měl být informován, zda jde o podnikatele či nikoliv.

Jako předseda nově ustaveného poslaneckého klubu Pirátů vyzývám ministerstvo dopravy, aby novelu zákona o silniční přepravě urychleně připravilo. Výhody digitálních služeb by měli mít možnost využívat lidé ve všech městech Česka a na trh by se tak vrátila férová konkurence. Pokud ministerstvo dopravy nový zákon do Vánoc nepřipraví, předloží novelu do sněmovny Piráti.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…