Michálek (Piráti): Vyzýváme vládu k okamžité akci kvůli policejnímu vyšetřování předsedy ÚOHS

21.03.2019 11:59

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek interpeloval vládu, jak vyhodnotila informace z policejních dokumentů zveřejněných v médiích, dle kterých policie podezírá předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje z manipulace s mýtným tendrem a dalších prověřovaných zakázek.

Michálek (Piráti): Vyzýváme vládu k okamžité akci kvůli policejnímu vyšetřování předsedy ÚOHS
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Michálek navíc vyzval vládu, aby zveřejnila podrobný popis kroků, které v tomto učinila a dala jasně najevo, jak se k možnosti odvolat Petra Rafaje staví. ,,Zveřejněné informace jsou velice závažné a Petr Rafaj zastává velmi vlivnou pozici, proto by se k tomu vláda měla postavit čelem a bezodkladně informovat veřejnost o svém postoji. Pokud má informace, které vše vysvětlují, ať je okamžitě zveřejní. Pokud ne, ať navrhne odvolání Petra Rafaje,” uvedl Michálek.

Chronologie kauzy:

  • červen 2017 - Vláda schválila nový tendr na provozovatele mýtného systému.
     
  • listopad 2017 - ÚOHS vydal předběžné opatření na tendr na mýtný systém a ministerstvo dopravy tak prozatím nemohlo uzavřít smlouvu s případným vítězem zakázky. V této době se dle policie ředitel české pobočky Kapsche Karel Feix scházel s Jaroslavem Faltýnkem a ten následně s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem.
     
  • duben 2018 - Ministerstvo  dopravy vyhlásilo vítěze veřejné zakázky - konsorcium Czech Toll/Skytoll.
     
  • květen 2018 - ÚOHS nepravomocně zrušil tendr na provoz mýta. Dle policie se tak stalo  po dohodě Jaroslava Faltýnka s Petrem Rafajem. MInisterstvo dopravy podalo proti rozhodnutí rozklad.
     
  • srpen 2018 - ÚOHS rozhodl, že znovu prozkoumá zadávací dokumentaci na mýtný systém.
     
  • září 2018 - ÚOHS zamítl stížnost společnosti Kapsch, která napadla pravidla soutěže na provoz mýta po roce 2019. V reakci na to ministerstvo dopravy podepsalo smlouvu s konsorciem Czech Toll/SkyToll.
     
  • prosinec 2018 - ÚOHS zamítl návrh společnosti Kapsch na zrušení podepsané smlouvy mezi ministerstvem dopravy a konsorciem Czech Toll/SkyToll.
     
  • únor 2019 - Předseda ÚOHS zamítl rozklad Kapsche a potvrdil rozhodnutí z prosince 2018, a tedy potvrdil platnost smlouvy mezi ministerstvem dopravy a konsorciem Czech Toll/SkyToll, které nabídlo 10,75 miliard Kč za desetiletý provoz. Jedná se o výběr mýta od roku 2020.
     
  • březen 2019 - Na mnoha místech České republiky proběhla policejní razie - mimo jiné v kauze mýtného tendru na ÚOHS, v sídle společnosti Kapsch či v bydlišti Jaroslava Faltýnka.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…