Michálek (Piráti): Zákon, který jsme tady k Airbnb schvalovali, nefunguje

06.04.2022 10:57

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 6. dubna 2022 k řešení krátkodobého ubytování

Michálek (Piráti): Zákon, který jsme tady k Airbnb schvalovali, nefunguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo. Já tedy vystoupím s přednostním právem a budu reagovat na to, co říkal pan kolega Patrik Nacher. Už jsme to tady jednou probírali, takže se omlouvám, že zdržujeme, že se tím všichni zdržujeme. Ale vládní koalice už uvedla, že připraví vládní návrh, protože v tom, co jste předložili ve sněmovním tisku 41, žádná povolení ani registrace nejdou zavést, protože jste tam navrhli, že se to bude upravovat nařízením, které se vydává v rámci rady, v rámci státní správy, takže není možné provádět další kroky nad rámec zákona. Je možné použít pouze to, co je uvedeno v tom sněmovním tisku 41. Takže by to byl další zákon, který jsme tady k Airbnb schvalovali, který nefunguje. Už jednou jsme tady, když byl nouzový stav, schvalovali zákon, na základě kterého si živnostenské úřady mohou vyžádat údaje od velkých platforem, jako je Airbnb. Ten zákon platí, dělali jsme ho tady narychlo na koleni, nebyl dobře připraven a v praxi nefunguje a ještě ani jedna žádost nebyla úspěšně vyřízena.

Takže prosím, nedělejme tady zmetkovitou legislativu. Pojďme to udělat pořádně, pojďme spolupracovat koalice-opozice-Praha. Já nabízím, pojďme si na to sednout klidně dneska, můžeme to probrat. Budeme vás informovat, v jakém stavu to je, ale bude to vládním návrhem, který připraví Ministerstvo pro místní rozvoj a je tam potřeba i spolupráce s Ministerstvem průmyslu a obchodu, aby to bylo v souladu s evropským nařízením ohledně digitálních platforem a připravovaných směrnic shortterm rentals. Je potřeba spolupracovat s Ministerstvem financí, které má na starosti poplatky, protože se tam navrhuje zvýšení poplatků, protože bez fiskální regulace Airbnb nejde efektivně vyřešit. Je potřeba tam spolupracovat s digitalizací. Takže to jsou všechno věci, které je potřeba připravit pořádně.

Jako vládní koalice jsme slíbili, že legislativa bude podléhat dopadům regulace, bude tam zpráva RIA a už se nebude opakovat, že tady v Poslanecké sněmovně narychlo a pod nátlakem schválíme zákon, který nemá ve výsledku požadovaný efekt. Takže takhle. Jinak do budoucna pojďme to prosím řešit konstruktivně. Já chápu, že to je důležité téma a chci, abychom to skutečně vyřešili. A pokud bude spolupráce opozice - a já věřím, že se na tom shodneme - pokud hnutí ANO ve výsledku díky tomu, že do toho bude zapojeno, podpoří ten výsledný návrh, tak jsme schopni občanům slíbit, pokud potáhneme za jeden provaz, že od 1. 1. následujícího roku ten zákon bude platit a bude vyhlášen ve sbírce. Takže to je ten cíl, ke kterému bychom měli všichni směřovat, ale nemyslím si, že k tomu dospějeme tím, že budeme dělat řekněme lidovou tvořivost v Poslanecké sněmovně, aniž bychom do toho zapojili příslušné resorty, aby to skutečně splňovalo všechny požadavky.

Děkuji.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…