Ministr Babiš: Rosteme třikrát rychleji než Německo, máme jeden z nejnižších deficitů v Evropě

09.12.2015 18:32

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 12. 2015

Ministr Babiš: Rosteme třikrát rychleji než Německo, máme jeden z nejnižších deficitů v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš obhajuje návrh rozpočtu

Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych se chtěl vyjádřit k rozpočtu. Chtěl bych konstatovat, že České republice se daří. Samozřejmě můžeme polemizovat, koho je to zásluha. Byla tu taková mantra, že rosteme podle Německa. Ono to vypadá, že teď rosteme třikrát rychleji než Německo. Česká republika má jeden z nejnižších deficitů v Evropě, máme druhou nejnižší nezaměstnanost. Za rok nám ubylo 88 000 nezaměstnaných. Snižujeme deficit, máme jeden z nejnižších deficitů, máme jedno z nejmenších zadlužení v Evropské unii. Od nástupu naší koaliční vlády jsme snížili státní dluh vůči HDP o čtyři body - 41,3 koncem 2013 a koncem roku 2016 bude 37,3, takže čtyři body za tři roky. Samozřejmě můžeme polemizovat, koho je to zásluha, ale já myslím, že jak jsme nastoupili, tak my jsme napumpovali peníze do té ekonomiky. Šest měsíců po svém nástupu jsem začal realizovat program investic do základních škol kolem Prahy, co paní kolegyně Kovářová po tom volala a její šéf jí to nechtěl dát, například. A my jsme napumpovali peníze do spotřeby a do investic. Naši ministři dělají maximum pro to, aby vyčerpali peníze z evropských fondů. Někteří zavedli krizové řízení a dělali jsme maximum pro to, abychom odčerpali ty prostředky, které z Evropské unie jsou, protože jsme to převzali v situaci, kdy skutečně se nečerpalo. Takže je to jednoznačně působení této vlády, které nastartovalo růst a máme jeden z nejvyšších.

Samozřejmě plánování evropských peněz, jak to tady kritizoval pan Stanjura, tak já bych jenom připomněl, že Evropská unie nemá žádnou lhůtu pro placení peněz, které nám dluží. Taky děláme maximum, abychom ty peníze odčerpali. Jenom resort dopravy má fakturaci za prosinec 25 mld. korun a vypadá to tak, že se možná povede, že vyčerpá všechno z těch fondů. Takže je to jednoznačně naše zásluha na tom, že se nám daří. A já chápu, že některým se to nelíbí.

Když jsme dělali deficit a bavili se o deficitu, je jeden z nejnižších v Evropě a je to na polovině Maastrichtu, možná míň, a taky plníme mantru pana poslance Kalouska - strukturální deficit, když ho snižujeme z minus 1,8 % 2015 na minus 1,4 % 2016, takže nechápu, proč ta kritika. A my jsme samozřejmě volili nějaký kompromis mezi výší schodku veřejných financí 70 mld. a rychle rostoucí ekonomikou. Pokud tady pan Stanjura kritizoval tu EIA, tak ale, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, přece ta EIA - nechápu proč, když byla EIA na stole v 90. letech, proč nikdo nedokončil to územní rozhodnutí a stavební povolení, proč ty dálnice nikdo nepostavil? Fakt tomu nerozumím. My si klademe za jeden cíl dostavět dálnici Praha - Ústí, pokud se to povede, v prosinci 2016. Tu dálnici začali stavět 1985, takže budeme slavit 31 let výstavby 90 km dálnice. To jen tak na okraj.

To jen tak na okraj.

Takže myslím si, že jsme na tom dobře a jsme jenom na počátku cesty. Tady byla velká debata o resortu obrany. Já jsem skutečně překvapen starostí pana Kalouska - prostřednictvím pana předsedy - o armádu. Já myslím, ta jeho starost je dojemná. Vojáci na něj vzpomínají se slzou v oku, na jeho padáky, na jeho prodražené casy, gripeny, pandury, kasárny na náměstí Republiky atd. Fakt mě to baví, když někdo, kdo se podílel na destrukci resortu obrany nám tady káže. A ten váš návrh, prosím vás pane Gabale, já jsem vám to řekl v bufetu, takže to znovu zopakuji. Čerpání k 7. prosinci, resort obrany, rozpočet 2015, ten je 43,8 plus rezervy plus nespotřebované výdaje. Obrana může dneska čerpat 50 miliard. A kolik čerpá k pondělku? 36,46! A proč nečerpá? No proto, že máme takový zákon o veřejných zakázkách. Protože stát je impotentní rychle investovat a funguje to tak, jak to funguje. Takže, prosím vás, obrana má dost peněz a navýšili jsme rozpočet na příští rok o 4 miliardy...

Takže podle našich odhadů budeme převádět přibližně na příští rok na resort obrany asi 4,2 miliardy plus 4 miliardy navýšení, to je 8,2 miliardy. To je navýšení skoro 20 %. Já držím palce, abychom to skutečně zvládli, a to, že resort obrany - armáda je podkapitalizovaná, ano, to je pravda, ale koho je to vina, o tom já tady nechci moc debatovat.

Ohledně těch připomínek, že jsme nabrali moc státních zaměstnanců, ano, my potřebujeme učitele, potřebujeme 5000 vojáků, potřebujeme 5000 policistů. A proč potřebuje finanční správa zaměstnance? Protože jsme zdědili, například tady Prahu, daňový ráj, kde chodila kontrola jednou za 200 let. Protože před tím se nikdo nesnažil vybírat daně a my dneska bojujeme proti podvodům na daních, proti mezeře v DPH, která nás ročně stojí asi 20 miliard, proti další šedé ekonomice, atd.

Takže potřebujeme lidi a myslím si, že jsme to diskutovali velice pečlivě a není pravda, že bychom plýtvali.

Samozřejmě v rámci stávající situace je pro nás prioritní bezpečnost. Já bych strašně rád - tady někteří kolegové vystupovali s migrací. Prosím vás, v této chvíli se nachází na území České republiky 125 migrantů, takže už nestrašte. Já myslím, že naše vláda i Bezpečnostní rada státu tomu věnují maximální pozornost a jsme připraveni, kdyby se něco stalo, ale já myslím, že to nehrozí. Takže byl bych strašně rád, kdybychom byli objektivní.

Co se týká problematiky rozpočtování příjmů státního rozpočtu, já myslím, že každý ví, že ustálenou praxí za levicových, pravicových a úřednických vlád se stalo to, že do rozpočtu jsou zahrnuty i příjmy v návaznosti na návrhy zákonů, které prošly prvním čtením. Takže v rámci tohoto rozpočtu se vlastně bavíme o dani z hazardních her, která bude čtena zítra v Senátu. Já bych vás chtěl jenom poprosit, abyste to podpořili.

Já nechápu, proč někteří vaši senátoři z opozice vystupují a říkají: No, my vlastně ty dvě miliardy nepotřebujeme do toho rozpočtu. Proč to vlastně děláme?

Děláme to pro to, protože jsme ten hlavní zákon o hazardu, který, doufejme, dočteme dneska po prvé, předložili už 19. prosince 2014 a nestihli jsme a nestihneme tu notifikaci. Proto to děláme.

Takže já si myslím, že ten rozpočet je skutečně předkládán podle pravidel a podle zákonů.

Potom bych se chtěl vyjádřit ke kultuře. To tady bylo opakováno několikrát. Paní poslankyně Kovářová mne kritizuje, že jsem na interpelacích. Ano, za to se omlouvám. Ale myslím, že jsme o tom mluvili xkrát. Ta obnova památek, ano, 2014 to bylo 558 milionů, 2015 - 617, 2016 - 658. Myslím si, že v rámci jednání Ministerstvo kultury s tím nemělo problém, ale já vůbec nechápu, že vy potřebujete víc peněz - všichni potřebujeme víc peněz, já se zeptám, proč tedy opozice dělá všechno proti tomu, abychom vybrali víc peněz? Proč bojujete proti kontrolnímu hlášení, které má přinést 10 miliard? Proč bojujete proti EET - to je 12 + 6. Proč bojujete proti hazardu, tam je 30 miliard. Paní Kovářová, vylobujte u vás, přesvědčte opozici, aby zvedla ruku. Je to 30 miliard ročně a na obnovu památek můžeme dát i miliardu. Já s tím nemám problém.

V rámci řízení cash flow Ministerstvo financí, které má jiný přístup k řízení peněz než před tím, jsme vydali tento rok 101 miliard obligací s negativním úrokem.

Dneska jsme prodali 14,4 miliardy za minus 0,322 % p. a. a zinkasovali 97 milionů Kč. Na těchto operacích Ministerstvo financí vydělalo 413 milionů. To je víc, než pozměňovací návrh na obnovu kulturních památek, kde chcete těch 340. Já s tím nemám problém. Já se jen ptám - vy bojujete za větší RUD, vy bojujete za památky, já taky chci dát památkám. Ale proč nechcete vybírat víc daní! Proč děláte všechno proti tomu, abychom prosadili EET, abychom prosadili kontrolní hlášení, abychom prosadili hazard? (Hlučný potlesk poslanců ANO.)

Tak nás podpořte a není problém se vrátit k té kapitole rozpočtu, tedy ke kapitole Obnova kulturních památek.

Musím říct, že jsem byl velice zklamán vystoupením pana kolegy Dolejše. Za tu dobu, co tu sedíte, tak jsem myslel, že vystoupíte nějak konstruktivněji. Já nevím, jaké tupé škrty. Žádné tupé škrty jsme nedělali. My jsme odštuplovali tu politiku. My jsme přinesli oživení a proto máme jeden z největších růstů v Evropě. Naše vláda to udělala. Přidali jsme na platech. Lidé se nebojí utrácet. Lidi nakupují. Jsou Vánoce, jsou narvané obchody. Lidi věří tomu, že tato vláda přinese jinou situaci, že bude líp. A myslím si, že už je trošku líp. (Ironický smích a poznámky zprava.)

Ano, já jsem na předvolebních mítincích mluvil o stovkách miliard a odvod do veřejných rozpočtů, pane kolego Dolejši - prostřednictvím předsedajícího, za roky 2014, 2015, 2016 je plus 173 miliard. Je 173 miliard víc než 100 miliard? Je. A kolik bude odvod do veřejných rozpočtů za 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 - 303 miliard. Je to víc než 100 miliard? Jo, třikrát. Takže jsem nekecal. Takže dělám to, co jsem říkal, to co plním, a prosím vás, neříkejte, že nevybíráme víc daní, když to není pravda. K 30. 11. jsme vybrali na daních v porovnání s 30. listopadem 2014 o 58,7 miliardy víc, v DPH o 5,21. Daně z příjmů... (Reakce na poznámky:) Jsou na účtě, ve státní pokladně jsou. Můžete přijít zítra, já vám to ukážu. DPH plus 5,21. Daň z příjmů právnických osob plus 12 miliard. Daň z příjmu fyzických osob plus 4,52. A my jsme snižovali daně. V rámci koaličních dohod jsme přišli o 16 miliard. A u čeho? Přece jsme zavedli - vrátili jsme slevu pracujícím důchodcům, zavedli jsme školkovné, to je 6,5 miliardy. Také jsme museli vracet - pan bývalý ministr Kalousek vlastně zavedl darovací daň za emisní povolenky 2011 a 2012.

To nás teď stojí čtyři miliardy! To je dědictví po něm, které jsme museli vrátit. Takže kdybych tohle zohlednil, tak jsme vybrali o 70 mld. za 11 měsíců více. Takže buďte tak hodní, prosím vás, už neříkejte, že nevybíráme daně. Vybíráme, a to jsme jenom na začátku. Protože děláte všechno pro to, hlavně opozice, abychom prosadili EET. Ještě chcete dělat mimořádnou schůzi na kontrolní hlášení. Já nechápu, že vy chcete podporovat zločince, kteří nás okrádají o DPH. Fakt tomu nerozumím.

Takže bych strašně rád, kdybychom se na to podívali konstruktivně, abyste podpořili naše projekty, které přinesou víc peněz do rozpočtu pro všechny, pro důchodce, pro policisty, pro vojáky, pro hasiče a pro obce a města, za které lobbujete, a já taky. Taky jim chci dát víc. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice