Ministr Babiš: Tenhle zákon jste měli přijmout už před 26 lety

18.09.2015 15:10

Projev na 31. schůzi PSP 18. 9. 2015 k návrhu zákona o registru smluv:

Ministr Babiš: Tenhle zákon jste měli přijmout už před 26 lety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vlastně 26 let, nebo kolik je to od revoluce, dneska bude přijat zákon, který si myslím, že jsme měli přijmout někdy 1990. To je taková samozřejmá záležitost zveřejňovat smlouvy.

A mě vystoupení pana Kalouska skutečně baví, protože Ministerstvo financí pod mým vedením zveřejnilo v lednu 2015 všechny platné i neplatné smlouvy a objednávky ve formě open data od roku 1992. Kromě některých, které byly utajené například jako právní služby pro arbitráže. Ty nechal pan Kalousek utajit rozhodnutím vlády. Bylo strašně přísně tajné, že jeho kámoši nás budou exkluzivně zastupovat v arbitrážích. Takže já skutečně nevím, o čem mluví.

My zveřejňujeme smlouvy a objednávky. Zveřejňujeme nově uzavřené smlouvy v plném rozsahu a historicky. To znamená, na Ministerstvu financí zveřejňujeme všechny platné smlouvy, to, co tady všechny tradiční politické strany hlasovaly proti. Zveřejňujeme všechny faktury. Centrální registr administrativních budov.

A pokud pan Kalousek mluví, že máme JŘBU. Ano, máme to, co jsme po něm zdědili. Různé IT záležitosti, kterých jsme se dlouho zbavovali.

Dneska soutěžíme hlavně ekologické smlouvy velice transparentně a za poloviční cenu, dokonce za třetinovou cenu. Ale nebudu tady zdržovat velkou ekologickou zakázkou, jak to bylo všechno namyšleno.

Takže máme open data. A skutečně zveřejňujeme všechno. Musím zásadně odmítnout, že by tady někdo něco tajil.

A co se týká dotací, tak ty jsou samozřejmě zveřejňovány. Každý o tom ví. Každý si to může dohledat. A opozice si několikrát dožádala vlastně data o mé firmě, všechno jste dostali. Skutečně nevím, o čem je tady řeč.

Pokud se chcete informovat o Ministerstvu financí, tak je to na data.mfcr.cz a tam máte všechno zveřejněno. Nepotřebujeme na to ani zákon, který má být dneska odhlasován, ale už to děláme dávno. A návrh pana poslance Farského je vlastně z podzimu 2013, tak je otázka, proč jste to už dávno neudělali, když jste takoví transparentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…