Ministr Gazdík: Obnovme komisi k vyšetřování havárie na Bečvě

10.05.2022 15:45 | Tisková zpráva

Poslanec a ministr školství Petr Gazdík (STAN) navrhuje obnovit komisi Poslanecké sněmovny pro vyšetření otravy řeky Bečvy kyanidem v roce 2020.

Ministr Gazdík: Obnovme komisi k vyšetřování havárie na Bečvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Ani po roce a půl není havárie došetřena - tento týden okresní soud ve Vsetíně vrátil státnímu zástupci k došetření kvůli nedostatkům, které se mohly projevit při dokazování.

„Sněmovní vyšetřovací komise z minulého volebního období jasně konstatovala velká pochybení při vyšetřování havárie. Teď jí dal vsetínský soud za pravdu. Nová Sněmovna by měla opět zřídit vyšetřovací komisi k Bečvě. Ne aby zasahovala do vyšetřování, ale aby zajistila, že nebude ovlivňováno politicky,“ řekl Petr Gazdík.

Vyšetřování vedlo k závěru, že řeku otrávila firma Energoaqua. V podezření byla i firma DEZA z portfolia holdingu Agrofert. Státní zástupce nakonec obžaloval ředitele firmy Energoaqua a vyloučil z podezření firmu DEZA. Právě tyto závěry nyní soud zpochybnil.

„Problém není v tom, že by šlo jen o chyby, máme i podezření na zločinné spolčení - a už tehdy jsme říkali, že by i toto měly orgány činné v trestním řízení prošetřit,“ dodal Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…