Ministr Hamáček: Buďte hrdí, že svůj život spojíte s hasičským sborem nebo policií

27.10.2018 22:01

Projev při slavnostní vojenské přísaze a slibu policistů a hasičů

Ministr Hamáček: Buďte hrdí, že svůj život spojíte s hasičským sborem nebo policií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Vážený pane prezidente, vaše eminence, vážení ústavní činitelé, vaše excelence, příslušníci bezpečnostních sborů, vojáci, vážené dámy a pánové, milí hosté.

Vážení noví příslušníci Policie ČR a HZS ČR, nastupujete ke sborům, které mají ve společnosti dlouhodobě obrovskou důvěru a kredit.

Jsme zvyklí volat vás s důvěrou, když potřebujeme pomoc, a oba sbory se ctí dokazují platnost svých hesel; hasiči „jdou tam, odkud ostatní utíkají“, policisté „pomáhají a chrání“. Stejně jako se za 100 let od vzniku Československa změnila společnost, stejně výrazně se proměnily oba sbory. Období nacismu a komunismu přerušilo slibný vývoj prvorepublikového četnictva směrem k modernímu policejnímu sboru, po roce 1989 se však Policie ČR úspěšně zbavila obrazu represívní Veřejné nebo Státní bezpečnosti a stala se otevřeným a sebevědomým bezpečnostním sborem. Hasiči už dávno pouze nehasí, zásahy u požárů zaberou asi 12 % výjezdů, ale vyvinuli se v komplexní záchranný sbor, jenž svou profesionalitu opakovaně prokázal například při povodních.

Jsem tu pro vás a jsem připraven vaši obětavou práci podpořit, ať už jde o modernizaci či budování nových stanic, nákup moderní techniky a vybavení, nebo důstojnou odměnu.

Jsem velmi rád, že se podařilo do příštích let navýšit počty hasičů o 450 a počty policistů o 1000 míst. Rád bych při této příležitosti poděkoval všem policistům a hasičům za vše, co pro občany této země každodenně dělají, za ochotu na sobě pracovat, za skvěle zvládnuté záchranné operace, za klesající kriminalitu nebo například za bezpečné ulice.

Před chvíli jste složili slavnostní slib. Buďte hrdí, že svůj život spojíte s hasičským sborem nebo policií. Vaše práce je nebezpečná ze své podstaty, nebezpečná může být každá vaše služba a musíte v sobě mít dost odvahy i rozumu, jak nebezpečí čelit. Vy všichni, jste slíbili, že při ochraně zájmu České republiky nebudete váhat nasadit vlastní život. Všichni si přejeme, aby to nebylo třeba. Zároveň i vy osobně budete muset prokázat, že slib, který skládáte, nejsou pouhá slova. Za to vám patří obdiv a úcta nás všech.

Vážení policisté a hasiči, děkuji vám, že jste připraveni sloužit pro dobro vlasti a našich spoluobčanů. Do vaší nelehké práce vám přeji mnoho úspěchů, abyste se vždy ve zdraví vrátili domů k vašim blízkým.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…