Ministr Hamáček: ČR přijme Bělorusy, kteří potřebují lékařskou pomoc

25.08.2020 15:45

Vláda 24. srpna 2020 schválila návrh Ministerstva vnitra na poskytnutí pomoci občanům Běloruské republiky prostřednictvím programu MEDEVAC. Česká republika přijme vybrané běloruské občany a poskytne jim potřebnou zdravotní a rehabilitační péči. Návrh je reakcí na současnou situaci v Bělorusku po prezidentských volbách.

Ministr Hamáček: ČR přijme Bělorusy, kteří potřebují lékařskou pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

S ohledem na současnou znepokojivou situaci v Bělorusku zajistí Ministerstvo vnitra ve spolupráci s dalšími resorty realizaci programu MEDEVAC. Ten umožní přijetí a poskytnutí zdravotní a rehabilitační péče osobám zraněným při střetu s bezpečnostními složkami a perzekvovaným v souvislosti s protivládními protesty.

‚‚Ministerstvo vnitra bude koordinovat výběr osob, uhradí náklady vzniklé s přijetím do země, ubytování a další případné náklady související s pandemií koronaviru, jako je například testování,‘‘ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že to je to nejmenší, co můžeme pro běloruské občany udělat. Vnitro zajistí také dopravu občanů z Běloruska do České republiky. Koordinaci na místě, vydání víz a další administrativu zabezpečí Ministerstvo zahraničních věcí. Ministerstvo zdravotnictví zaručí spolupráci jím zřízených nemocnic a uvolnění potřebných kapacit pro provedení lékařských a rehabilitačních úkonů.

Stálý zdravotně-humanitární program MEDEVAC poskytuje pomoc v zemích zasažených válkou, konflikty či přírodními katastrofami prostřednictvím přijetí zdravotně zasažených obyvatel na léčení do České republiky již od roku 1993. Od roku 2015 Ministerstvo vnitra též vysílá české lékařské týmy do zahraničí, školí zahraniční zdravotnický personál či poskytuje podporu projektům na budování tamější zdravotní infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.