Ministr Hamáček: Česko je opět o krok blíže digitálnímu státu

16.12.2018 8:39

Půl roku od vydání prvního elektronického občanského průkazu s čipem vlastní eObčanku už 570 000 občanů. Čip, který lze využít pro komunikaci se státem, si aktivovala třetina dospělých držitelů.

Ministr Hamáček: Česko je opět o krok blíže digitálnímu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Zároveň se rozšiřuje nabídka dostupných elektronických služeb, které je možné díky eObčance využívat na Portálu občana (ZDE).

Nové možnosti eGovernmentu představil dnes, 14. prosince 2018, ministr vnitra Jan Hamáček (CSSD) na tiskové konferenci k půl roku od spuštění Portálu občana. V rámci Portálu občana funguje nová služba „Nahlížení do katastru nemovitostí“ a řada dalších novinek se chystá pro rok 2019. Jde mj. o služby centrálního registru řidičů či živnostenského rejstříku. Změny se týkají i datových schránek, které se po deseti letech dočkají změny uživatelského prostředí i zlepšení funkcionalit. "Portál občana považuji za klíčový projekt eGovernmentu. Proto je důležité, že lidem nabízí stále další nové funkce, jako je čerstvě spuštěné nahlížení do katastru nemovitostí. Zatímco před půl rokem bylo služeb 37, dnes jich Portál nabízí přes 60," uvedl Jan Hamáček. O zájmu o tyto služby svědčí dle ministra vnitra i to, že třetina z cca 570 tisíc držitelů nových občanských průkazů s čipem si aktivuje jejich funkci pro online prokazování totožnosti.

Cílem digitalizace státní správy mimo jiné je, aby nově vznikající služby a portály jednotlivých institucí využívaly Portál občana nejen jako rozcestník, ale aby se postupně sjednotily, co se týče vizuální stránky a uživatelských principů. Ministerstvo vnitra začalo tím, že připravilo nový styl uživatelského rozhraní datových schránek, které kromě nových funkcí přináší i nový design ve stylu Portálu občana, který je uzpůsobený i pro mobilní telefony a sociální sítě. Vyhlásili jsme také soutěž pro studenty o návrh nového loga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.