Ministr Herman: Světlo je symbolem naděje

09.12.2014 11:14

Slovácké divadlo hostilo vzácnou návštěvu. Divadelníky navštívil ministr kultury Daniel Herman, aby osobně zhlédl inscenaci hry Cena facky aneb Gottwaldovy boty.

Ministr Herman: Světlo je symbolem naděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Pan ministr o ní hodně slyšel a chtěl se na vlastní oči přesvědčit, že je pravda, co se o ní říká – tedy že jde o jednu z největších divadelních událostí roku,“ prohlásil ředitel slovácké scény Igor Stránský.

„Je nesmírně cenné, že divadlo takovou hru uvádí. Někdy totiž může člověk propadnout dojmu, že je všude kolem něj tma a nespravedlnost. Ale stačí zapálit svíčku a světlo, které je symbolem naděje, tmu vyžene,“ prohlásil před diváky ministr a vysloužil si od nich dlouhý potlesk. Nebyl ale sám, kdo publikum pozdravil. Vedle něj se diváci mohli setkat s téměř šestadevadesátiletým cestovatelem a spisovatelem Miroslavem Zikmundem, ale i s oběma autory hry, tedy Josefem Holcmanem a Karlem Steigerwaldem a režisérem Břetislavem Rychlíkem. Podobná slova o velkém zážitku, ale také o vynikajícím hereckém souboru Slováckého divadla zopakoval ministr Herman i v osobním rozhovoru s režisérem Rychlíkem. „Byl nadšený,“ radoval se po skončení představení režisér.

Cena facky byla Karlem Steigerwaldem napsána speciálně pro soubor Slováckého divadla a měla premiéru letos v červnu. Vypráví o osudech rodin na Slovácku v padesátých letech i v nedávné minulosti. Inscenace doprovázená živou muzikou patří k tomu nejlepšímu, co letos na divadelních prknech v republice vzniklo. V polovině listopadu se s ní herci představili v Praze, kde jí vestoje tleskaly takové osobnosti jako dirigent Libor Pešek, režisérka Helena Třeštíková, režisér Jan Hřebejk, spisovatel Pavel Kohout a další osobnosti. V současné době se jedná i o jejím uvedení na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …