Ministr Jurečka: České potraviny v obchodech budou skutečně české. Lidé musí jasně vědět, co kupují

02.11.2016 11:19

Kvalita potravin, konkurenceschopnost českých výrobců a přiměřená potravinová soběstačnost. O těchto tématech dnes na Žofínském fóru mluvil ministr zemědělství Marian Jurečka. Poukázal i na nerovnocenné postavení dodavatelů při vyjednávání s maloobchodními řetězci či označování potravin v obchodech.

Ministr Jurečka: České potraviny v obchodech budou skutečně české. Lidé musí jasně vědět, co kupují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Díky novele zákona o potravinách už nebudou moci obchodníci jako českou potravinu označit cokoliv, třeba to, co se u nás jen zabalí. Nastavili jsme jasná pravidla, aby to, co je uváděno jako české, bylo skutečně vyrobeno v České republice a z místních surovin,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Hovořil i o zlepšení postavení zemědělců v potravinovém řetězci. Obchodníci totiž mají dlouhodobě silnější vyjednávací pozici, která se projevuje především při stanovování cen a rozdělování ziskových marží. Více než čtyři pětiny dodavatelů tvrdí, že se setkávají s některou z nekalých obchodních praktik ze strany maloobchodních řetězců.

„Dosavadní kroky Evropské komise pro potírání nekalých obchodních praktik jsou nedostatečné. Je nezbytné přijít s celounijním legislativním řešením, které zajistí rovné podmínky mezi zemědělci, zpracovateli a obchodníky,“ uvedl ministr Jurečka.

Dalšími tématy Žofínského fóra byly Strategie MZe s výhledem do roku 2030, potravinová soběstačnost ČR či rozdílná kvalita výrobků přímo od výrobců v porovnání s výrobky uváděnými pod privátní značkou obchodního řetězce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…