Ministr Jurečka: Energetická chudoba se stává hrozbou i pro střední třídu

20.10.2022 9:32 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se 19. října 2022 zúčastnili v Bruselu trojstranného sociálního summitu, jehož hlavními tématy byly socioekonomické dopady války na Ukrajině a opatření k jejich řešení a možnosti řešení energetické krize.

Ministr Jurečka: Energetická chudoba se stává hrozbou i pro střední třídu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Lídři EU diskutovali s představiteli odborů a zaměstnavatelů zejména o dopadech vysokých cen energií na domácnosti a firmy a hledání cest a nástrojů jak jim pomoci. „V současné době, která je ovlivněna ruskou agresí na Ukrajině a s ní spojeným růstem cen se ukazuje, jak důležité je zachování sociálního smíru nejen v jednotlivých členských zemích, ale v celé EU. Proto musíme v orgánech EU i v jednotlivých členských státech pracovat na takových opatřeních, a přijímat taková rozhodnutí, která nebudou mít negativní dopady na občany, firmy, nebo zdravotní a sociální systémy,“ uvedl premiér.

„Energetická chudoba se stává hrozbou nejen pro nejzranitelnější skupiny, ale i pro střední třídu. Intenzivně sledujeme situaci domácností i firem. I proto je tento summit mimořádně důležitým setkáním, které nám umožňuje diskutovat s evropskými sociálními partnery. Zdůraznil jsem, že potřebujeme hledat společná řešení napříč EU, aby se z pomoci evropským podnikům a občanům nestal souboj národních rozpočtů,“ uvedl ministr Jurečka.

Tématem jednání bylo i zastropování cen plynu a další návrhy, které budou hlavními body dvoudenního summitu lídrů EU, který začne ve čtvrtek. „Dosud se našemu předsednictví ve vyjednávání shody na klíčových opatřeních vedoucích ke snižování závislosti na Rusku a ke snižování cen energií dařilo, a já věřím, že budeme takto pokračovat i nadále. Jsme připraveni na tom usilovně pracovat a jsme připraveni i nadále moderovat a posouvat debatu tak, abychom rychle dosáhli takových řešení, která nenechají vlivem rostoucích cen nikoho padnout,“ dodal Petr Fiala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…