Ministr Jurečka: Ministerstvo ušetří na energiích 40 milionů korun

01.12.2014 9:07

Ministerstvo zemědělství nakoupilo na Českomoravské komoditní burze Kladno elektřinu a plyn pro příští rok pro sebe i 36 resortních organizací. Díky tomu budou letošní náklady na energie o pětinu nižší než loni a v příštím roce náklady ještě dále klesnou podle druhu energií až o 7 procent.

Ministr Jurečka: Ministerstvo ušetří na energiích 40 milionů korun
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

Ministerstvo tak během dvou let sníží energetické vstupy o více než 40 milionů korun.

„Snahou Ministerstva zemědělství je snižovat náklady a energie patří k  významné položce. Nevidím důvod proč platit víc, než je nutné. I proto jsme zvolili pro nákup komoditní burzu, která je v případě energetických komodit velmi efektivním a transparentním způsobem realizace veřejné zakázky. Centralizovaný nákup nám navíc umožňuje porovnávat podmínky u jednotlivých organizací a vybrat si ty nejvýhodnější,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství tak v příštím roce zaplatí nižší cenu za zemní plyn, u velkoodběru pod hranici 670 Kč/MWh. Silová elektřina ve vysokém napětí zlevní meziročně o 4 procenta na 1.020 Kč/MWh a ve vysokém napětí o 5 procent na 1.007 Kč/MWh.

„V rámci resortních úspor jsme si sjednali na burze dodávku 33 tisíc megawatthodin silové elektřiny a 62 tisíc megawatthodin plynu. U všech nakupovaných produktů jsme se dostali na nová cenová minima, největší pokles jsme zaznamenali u zemního plynu,“ uvedl první náměstek ministra Jiří Jirsa.

Nižší náklady budou mít díky centralizovanému nákupu Ministerstva mimo jiné státní podnik Lesy ČR, Státní pozemkový úřad, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa, desítka výzkumných a dalších ústavů, podniky Povodí Labe, Vltavy, Moravy, Odry a Ohře nebo hřebčíny a hřebčince v Kladrubech, Písku a Tlumačově. Levnější energie tak poteče do téměř 1970 elektroměrů a více než 600 plynoměrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…