Ministr Jurečka: Produkce českého zemědělství roste, pro zvýšení výkupních cen děláme maximum

03.05.2016 8:35

Čeští zemědělci vyprodukovali za první čtvrtletí letošního roku téměř 110 tisíc tun masa, což je o 0,6 procenta více než ve stejném období loňského roku. O více než čtyři procenta vzrostl i nákup mléka od tuzemských producentů, a to na celkových 625 milionů litrů. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ministr Jurečka: Produkce českého zemědělství roste, pro zvýšení výkupních cen děláme maximum
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Zatímco produkce hovězího a drůbežího masa rostla o 8,1 procenta, resp. o 8,3 procenta, výroba vepřového klesla o 6,2 procenta. Výroba mléka pak vzrostla o 4,1 procenta.

„I přes těžkou situaci v zemědělství je tento trend velice pozitivní. Snažíme se dělat maximum pro to, aby se situace stabilizovala a začala se zlepšovat, především pokud jde o výkupní ceny,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výkupní ceny totiž meziročně většinou klesly, pouze u jatečného skotu rostly o 0,4 procenta. Průměrná cena jatečných býků byla v prvním kvartálu letošního roku 46,91 Kč za kilogram u živého zvířete a 85,38 Kč v jatečné hmotnosti. Výkupní cena vepřového klesla o 7,4 procenta, prasata tak prodávali zemědělci za 26,45 Kč/kg v živé hmotnosti a za 34,39 Kč/kg v jatečné. Cena jatečných kuřat v první třídě jakosti činila 23,52 Kč/kg v živé hmotnosti. Nejvíce pokles cen poznamenal producenty mléka, kterým se výkupní cena propadla o 15,9 procenta na průměrných 7,30 Kč za litr.

„Právě o klesajících výkupních cenách vepřového masa a kravského mléka jsem minulý týden jednal se svými kolegy v rámci zasedání rozšířené Visegrádské skupiny. Ve společném prohlášení požadujeme pro producenty v těchto sektorech další mimořádnou kompenzaci minimálně ve stejné výši, jako v loňském roce,“ uvedl ministr Jurečka.

Pozitivní je pro české zemědělství bilance zahraničního obchodu v obchodě se živými zvířaty i na trhu s mlékem. U masa byla záporná bilance u vepřového, hovězího i drůbežího. Třeba dovoz hovězího masa však vzrostl jen o 1 procento, zatímco vývoz rostl o 14,3 procenta. Vývoz drůbežího masa pak byl v meziročním srovnání dokonce o pětinu vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…