Ministr Jurečka: To je hrůza, to se nedá poslouchat

11.05.2022 12:18

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 11. května 2022.

Ministr Jurečka: To je hrůza, to se nedá poslouchat
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji. Dobré ráno. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, myslím, že by bylo dobré, aby opravdu na úrovni poslaneckých klubů se došlo k nějaké rozumné gentlemanské dohodě, jak ta Sněmovna vlastně bude fungovat. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Já jsem se díval do toho, jak jsem za posledních devět let vystupovat ve Sněmovně a byl jsem v roli jak toho, kdo zastupoval koalici, tak toho, kdo zastupoval opozici a nemluvil jsem nikdy déle než 25 minut. Nikdy déle. Není možné tady chodit z vaší strany a říkat, my chceme mít prostor na opoziční okénko, my chceme mít prostor mluvit k zákonům neomezeně dlouho, kdy tady společný návrh zákona, který podepíší všichni poslanci napříč politickým spektrem, jste minulý týden hodiny obstruovali čtením naprosto nesmyslných textů. Tak buďto to bude mít racionální způsob jednání, ta Sněmovna, nebo prostě budeme muset přistoupit k věcem, které změní způsoby fungování principů jednacího řádu této Sněmovny. (Hlasité projevy nesouhlasu.) Včera tady mluvil, máme nejbenevolentnější jednací řád ze všech zemí, které jsou kolem nás dokola. K čemu je dobré, když tady člověk, který na billboardy dával, že nebude blábolit, tady přes tři hodiny čte naprosto nesouvisející texty k návrhu zákona, ke kterému má dávat komentář. K čemu to je dobré? (Potlesk vpravo.)

Včera tady mluvil Tomio Okamura, věci překrucoval, lhal, urážel, šířil nenávist. Několik poslankyň a poslanců z hnutí ANO šlo kolem, když jsem tady seděl, a říkali: to je hrůza, to se nedá poslouchat. A my máme jako nechat Sněmovnu běžet tady v tomto režimu? Tak jsou tady důležité zákony, které je potřeba projednat. My jsme byli včera připraveni jako gesční ministři odpovídat na otázky, na konkrétní kritiku, na konkrétní podněty k současné uprchlické situaci. A tady vystoupil někdo, kdo vůbec svým vystoupením nesměřoval k tomu, aby ty otázky kladl, ale zobecňoval tady věci a polemizoval o věcech, o kterých polemiku vést nelze prostě. Ne, nejsme někde jinde. Prostě poprosím - včera váš pan předseda, pane předsedo Fialo, tady nejenom na mne, ale i na ostatní reagoval.

Reagoval na to, ať my tady nemáme poznámky a vy je tady máte naprosto běžně. Já se jenom vracím k tomu, jestli chceme řídit tuto zemi ve prospěch občanů, tak prosím, ať se předsedové klubů dohodnou, jak budeme fungovat. Minulé čtyři roky opozice se zdaleka nechovala tak, jak se chová dnešní současná opozice. Nebyly tady hodiny rozprav k návrhu programu schůze. Jestli někdo tvrdíte, že ano, ukažte mi, který den to bylo a kolik hodin. Nedebatovalo se tady přes 12 hodin k programu schůze, nikdy. Tak já prosím, sedněte si a racionálně najděte způsob, abychom mohli normálně, rozumně fungovat, aniž by se musely dělat změny ve fungování Sněmovny a principech jednacího řádu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …