Ministr Kuba: ČR posiluje ekonomickou spolupráci s čínskou provincií Jiangsu

27.06.2013 11:27

V úterý se setkal viceguvernér čínské provincie Jiangsu Shi Heping na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Milanem Hovorkou. V rámci setkání došlo k podpisu memoranda o spolupráci mezi agenturou CzechTrade a provinční komisí pro ekonomiku a informační technologie, které má zintenzivnit hospodářskou spolupráci mezi podnikatelskými sektory ČR a této východočínské oblasti.

Ministr Kuba: ČR posiluje ekonomickou spolupráci s čínskou provincií Jiangsu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Jednání sloužilo také jako příležitost k vzájemnému informování o vývoji obou ekonomik a jejich silných stránkách. "Naše hospodářské vztahy nezačínají od nuly vzhledem k solidním údajům o vzájemném zahraničním obchodu a investicích v ČR i provincii Jiangsu. S ohledem na dlouhodobý aktivní zájem ČR o rozvíjení vztahů s jednotlivými čínskými provinciemi, vidím značný prostor pro posílení spolupráce, čemuž nahrává i to, že se ekonomiky ČR a této východočínské provincie doplňují," upozornil náměstek Hovorka.

Obě strany si vyměnily názory na možné další konkrétní kroky, které dle jejich názoru mohou přispět k prohloubení hospodářských vztahů. Jedním z těchto kroků bude účast českých firem na říjnovém veletrhu strojírenských technologií (AMB China — China Metal Working & Forming Exhibition) ve městě Nanjing (hlavní město provincie Jiangsu) v rámci programu Společných výstav a veletrhů. Viceguvernér provincie Jiangsu zároveň pozval náměstka Hovorku k návštěvě provincie.

K tomuto setkání a podpisu memoranda mezi představiteli agentury CzechTrade a provincie Jiangsu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba prohlásil: "Podporuji podpis tohoto dokumentu, který napomůže dalšímu zkvalitnění a rozvoji spolupráce českých podniků s čínskými partnery z provincie Jiangsu, která patří k nejrozvinutějším v rámci celé Čínské lidové republiky."

Provincie Jiangsu se nachází v centrální části východního pobřeží Číny, severně od Šanghaje. Jedná se o nejhustěji osídlenou čínskou provincii a výší HDP se řadí na 2. místo (860 miliard dolarů) v rámci celé Číny. V jižní části provincie se nachází tzv. hospodářský region delty Dlouhé (Yangtze) řeky (města Suzhou, Wuxi, Changzhou, Nanjing a Zhenjiang), jenž vytváří 60,3 procenta HDP provincie. V rámci průmyslu má nejsilnější pozici strojírenství. Zahraniční obchod mezi ČR a provincií roste. Vloni činil dvě miliardy dolarů a za první čtvrtletí roku letošního dosáhl již částky 600 milionů dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce