Ministr Kulhánek: Neměli bychom opakovat chyby z roku 2015

05.09.2021 21:52 | Tisková zpráva

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštívil Slovinsko. Zúčastnil se Bledského strategického fóra, kde vystoupil v rámci panelu, jehož hlavním tématem byla příprava summitu EU se státy tzv. Východního partnerství.

Ministr Kulhánek: Neměli bychom opakovat chyby z roku 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Ve slovinském Brdu pri Kranju zároveň ministr Kulhánek jednal na neformálním setkání ministrů zahraničí (Gymnich) se svými evropskými protějšky zejména o aktuální situaci v Afghánistánu.

V rámci panelu Bledského strategického fóra na téma „EU’s Challenging Eastern Partnership Summit 2021: Calibrating its Agenda“ ministr Kulhánek zdůraznil, že podpora Evropské unie východním sousedům se musí zaměřit především na konkrétní projekty. „Může jít například o budování odolnosti nebo pomoc s nastartováním těchto východních ekonomik po covidu,“ řekl šéf české diplomacie.

„Měli bychom být realisté. Musíme si proto uvědomit, že v dnešní době se země Východního partnerství zásadně změnily, zejména pokud jde o jejich různé ambice. A podle toho bychom měli přizpůsobit i náš přístup k nim,“ uvedl ministr Kulhánek na Bledském strategickém fóru, kde promluvil společně s běloruskou opoziční lídryní Světlanou Cichanouskou nebo rumunským ministrem zahraničí Teodorem Melescanu.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

V rámci neformálního setkání ministrů zahraničí (Gymnich) jednal šéf české diplomacie se svými evropskými protějšky. Hlavním tématem diskuse byla zejména situace v Afghánistánu. „V EU panuje shoda, že budeme muset zůstat pragmatičtí a budeme muset v určité rovině komunikovat s případnou novou afgánskou vládou i ostatními státy v regionu. To neznamená diplomaticky uznat Talibán. Ale EU bude udržovat komunikaci s Talibánem v praktické rovině zejména v oblasti humanitární pomoci nebo bezpečnosti. Panuje shoda, že do budoucna EU musí postupovat jednotně a naše kroky uzpůsobovat tomu, jak se bude Talibán opravdu chovat,“ řekl k tématu ministr Kulhánek.

Důležité teď bude především zabránit migrační krizi. „Neměli bychom opakovat chyby z roku 2015. Evropská unie by měla podporovat ty členské státy, které jsou odhodlány chránit naše vnější hranice. Současně bychom měli směřovat humanitární pomoc jak do Afghánistánu, tak i do sousedních zemí v regionu,“ dodal šéf české diplomacie.

Na návštěvu ve Slovinsku navazuje dvoudenní cesta do Estonska, kde se ministr Kulhánek setká mimo jiné s estonskou prezidentkou Kersti Kaljulaid nebo ministryní zahraničí Evou-Marií Liimets.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.