Ministr Kupka: Chceme zavést systém tzv. řidičáku na zkoušku

20.10.2022 13:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k tzv. řidičákům na zkoušku.

Ministr Kupka: Chceme zavést systém tzv. řidičáku na zkoušku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

ZVYŠOVÁNÍ BEZPEČNOSTI MLADÝCH A ZAČÍNAJÍCÍCH ŘIDIČŮ

Takové je téma odborné konference, která dnes probíhá v Poslanecké sněmovně. Dali jsme dohromady politiky, dopravní experty z Česka, ale i z dalších evropských států i například zástupce výrobců automobilů, abychom se pobavili o tom, jak snížit nehodovost u začínajících řidičů a přispět tak ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

U nás se inspirujeme příklady dobré praxe ze zahraničí. Proto jsme do novely zákona o provozu na pozemních komunikací připravili 2 novinky.

Řidičský průkaz na zkoušku - Po vzoru Německa a Rakouska chceme i u nás zavést systém tzv. řidičáku na zkoušku. Pokud se začínající řidič ve zkušební době 2 let dopustí závažného protiprávního jednání, které je hodnoceno 6 body či vyústí v zákaz řízení, musí se kromě stávající sankce povinně zúčastnit vzdělávacích kurzů (skupinová přednáška s dopravním psychologem a praktická jízda se zpětnou vazbou od instruktora autoškoly). Řidiče tak z provozu automaticky nevyřazujeme, naopak se s nimi snažíme dále pracovat, aby řízení vozu psychologicky lépe zvládali. 

Možnost začít řídit už v 17 letech pod dozorem zkušeného mentora -  Možnost řídit vozidlo skupiny B od 17 let by byla možná jen pod dohledem zkušeného a bezúhonného řidiče, takzvaného mentora. Odezvy z mnoha evropských států, kde tento systém funguje, jsou takové, že toto opatření velmi významně přispívá právě k ohleduplnějšímu chování v silničním provozu, protože v přítomnosti zkušeného řidiče, často rodiče , začínající řidiči získávají první návyky.

Děkuji všem za dnešní konstruktivní debatu i zpětnou vazbu. I díky ní se nám podaří připravit taková opatření, která opravdu pomohou zlepšit situaci na našich silnicích.

Všechny podrobnosti o našich návrzích najdete na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…