Ministr Ludvík: Do systému pro eRecept se zapojila již většina lékařů

08.11.2017 11:29

„Mohu zde konstatovat, že s přibližujícím se datem povinnosti zavedení eReceptu se zapojení lékařů do systému strmě navyšuje a dnes je jich už většina,“ řekl na dnešní tiskové konferenci k aktuálnímu stavu příprav zavedení elektronické preskripce, která bude od 1. 1. 2018 povinná, ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík.

Ministr Ludvík: Do systému pro eRecept se zapojila již většina lékařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na pražského primátora za ČSSD Miloslav Ludvík

Podrobná data o připravenosti systému pak prezentoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. „Elektronická preskripce reálně technicky funguje na bázi dobrovolnosti již od roku 2011, systém již byl průběžně odzkoušen a do současné chvíle jím prošlo více než 8,3 milionu eReceptů. O přístup do systému prozatím požádaly přibližně dvě třetiny lékařů a většina lékárníků. V tuto chvíli je v systému zapojeno 19 790 lékařů a 4 459 zdravotnických zařízení, 2 287 lékáren a 6 529 lékárníků," uvedl ředitel SÚKL.

Související prováděcí vyhlášku, která byla odeslána do Legislativní rady vlády, představil náměstek ministra pro legislativu Radek Policar: „Povinnost elektronické preskripce od 1. ledna příštího roku není jediná, která na lékaře v blízké době dopadne, další bude elektronická evidence tržeb povinná k 1. 3. 2018 a celoevropská pravidla pro ověřování padělků mezi léky účinná od 9. 2. 2019. Všechny tyto povinnosti vyžadují, aby všichni lékaři již dnes počítač a připojení k internetu." V rámci své prezentace vyhlášky představil Radek Policar i situace, kdy bude nadále přípustný recept v listinné podobě.

Jsou to případy, kdy jde o:

  • recepty na léčivé přípravky obsahující omamné látky nebo psychotropní látky
  • žádanky
  • recepty na léčivé přípravky vystavené „smluvním lékařem" poskytujícím zdravotní služby sobě, manželovi, rodičům, prarodičům, dětem, vnukům a sourozencům
  • žádanka a recept na humánní léčivé přípravky, které předepisuje veterinární lékař při poskytování veterinární péče
  • recept na léčivý přípravek předepsaný v rámci klinického hodnocení
  • recept, který je určen pro uplatnění v jiném členském státě Evropské unie
  • činnosti v rámci zdravotnické záchranné služby
  • poskytování odborné první pomoci
  • poskytování zdravotní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta
  • situaci, kdy z prokazatelných objektivních technických důvodů není možné vystavit lékařský předpis v elektronické podobě (výpadek elektrické energie, výpadek internetového připojení, výpadek informačního systému předepisujícího lékaře, výpadek služeb webového rozhraní centrálního úložiště).

Jsme přesvědčeni, že systém je dostatečně připraven a že bude funkční. V 21. století je naprosto normální, že se elektronizuje řada systémů, a zdravotnictví je prostě jedním z nich. Při porovnání se zkušenostmi z mnoha jiných zemí jde podle nás o krok správným směrem," shrnul v závěru tiskové konference náměstek ministra pro zdravotní péči Roman Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…