Ministr Metnar: Cílem zahraničních misí je stabilizace neklidných oblastí

08.05.2020 13:06

Vláda schválila působení v misích v letech 2021 a 2022 s výhledem na rok 2023.

Ministr Metnar: Cílem zahraničních misí je stabilizace neklidných oblastí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

V pondělí 4. května 2020 schválila vláda návrh na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v letech 2021 a 2022 s výhledem na rok 2023. Aktuální mandát schválený Parlamentem ČR pro roky 2019-20 vyprší dnem 31. prosince 2020.

Návrh zpracovaný společně s MZV vychází z priorit České republiky v oblastech bezpečnostních i zahraničně-politických a reflektuje také spojenecké závazky naší země v rámci mezinárodních organizací. Materiál zohledňuje také aktuální pandemii nemoci Covid-19, která může vést v některých oblastech ke zhoršení bezpečnostní situace.

„V následujících dvou letech chceme působit ve stejných zemích jako dosud, dojde ale k částečnému snížení celkových počtů. Cílem zahraničních misí je stabilizace neklidných oblastí, naši vojáci tam svou účastí přispívají k ochraně České republiky před terorismem a nelegální migrací. Zároveň svým zapojením dlouhodobě potvrzujeme pověst spolehlivého partnera v rámci NATO, EU i OSN,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. „Navrhované nasazení nijak nesníží ani neomezí schopnost Armády ČR přispět k řešení případných krizových situací na našem území.“

Prodloužit by se dle návrhu mělo působení v již probíhajících operacích a to v souhrnném počtu až 851 vojáků v roce 2021 a 946 vojáků v roce 2022. Je to tedy méně než letošní mandát, který umožňuje vyslání až 1096 vojáků.

„Z operací vedených NATO zůstává kromě Afghánistánu a Iráku naší prioritou mise eFP v Pobaltí, která je zaměřená na posílení kolektivní obrany. Nad rámec eFP chceme v roce 2022 již počtvrté šest měsíců střežit vzdušný prostor pobaltských spojenců. Z misí pod hlavičkou EU a OSN chceme nadále působit zejména v Mali. S letounem CASA hodláme pokračovat v operaci MFO na Sinaji,“ shrnul ministr Metnar.

Z hlavních oblastí působení českých vojáků je pro roky 2021-22 navrhovaný maximální mandát pro nasazení následující:

- v Afghánistánu (mise Resolute Support) 205 osob, nyní 390;
- v Iráku (Globální koalice proti Daesh a výcviková mise NATO) 80 osob, nyní 110;
- v misi eFP v Pobaltí 290 osob, nyní také 290;
- v Mali (výcviková mise EU a mise OSN MINUSMA) 135 osob, nyní 150;
- v operaci MFO na Sinaji 20 osob s letounem CASA C-295M, nyní 25;
- Air Policing v Pobaltí v roce 2022 - do 95 osob s pěti stroji Jas-39 Gripen.

Ve stávajících malých počtech by mělo pokračovat i působení příslušníků Armády ČR v operacích NATO, EU a OSN v Kosovu, Bosně a Hercegovině, na Golanech a v operaci EUNAVFOR MED ve Středozemním moři. Zastupitelský úřad v Kábulu bude nadále chránit jednotka Vojenské policie v počtu do 20 osob. Na vyžádání NATO bude stejně jako dosud připraven k maximálně půlročnímu vyslání do některé z operací Nasaditelný spojovací modul (DCM, jednotka zajišťující spojení a komunikaci mezi nasazenými jednotkami a aliančním velením) s až 56 osobami.

Plánované finanční náklady na zahraniční nasazení jsou nižší, než byly v předchozím mandátu. Předpokládaná maximální částka vynaložená na působení v zahraničních operacích činí 1,73 mld. Kč v příštím roce a 1,8 mld. Kč v roce 2022 (na roky 2019 a 2020 bylo plánováno 2,4 mld. Kč respektive 2,34 mld. Kč).

Materiál nyní projednají Poslanecká sněmovna a Senát Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit

21:03 Ministr Jurečka: Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…