Ministr Metnar: Nové vrtulníky budou kompletně připraveny do konce roku 2023

15.12.2019 17:52

Na letišti v Praze-Kbelích přistál v pátek 13. prosince dopoledne armádní speciál. Ze služební cesty v USA se vrátil ministr obrany Lubomír Metnar, náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata a další členové delegace.

Ministr Metnar: Nové vrtulníky budou kompletně připraveny do konce roku 2023
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Během třídenního pobytu ministr obrany se svým americkým protějškem Markem Esperem podepsali mezivládní dohodu o nákupu dvanácti moderních amerických vrtulníků pro českou armádu za 14,6 miliardy korun.

Po příletu se ministr ještě v letištní hale setkal s novináři na tiskovém brífinku. Zdůraznil, že nákup vrtulníků s nejmodernějšími technologiemi je jedním z klíčových kroků v procesu modernizace Armády ČR. „Nové vrtulníky budou kompletně připraveny ve výzbroji české armády do konce roku 2023. Zajistí schopnost bojové podpory pozemních sil, transport vojáků i odsun zraněných – všechny tyto činnosti armáda požadovala. Sníží se tím i závislost armády na ruské technice,“ upřesnil ministr Metnar.

Naše země bude částku za vrtulníky hradit postupně v několika splátkách až do roku 2024. Nákup bude realizován formou dohody vláda-vláda. To zaručí transparentnost a bezpečnost celého procesu. Navíc Armáda ČR požadovala vojenské vrtulníky osvědčené v praxi a s certifikovanou výzbrojí a Spojené státy jsou jedinou zemí, která toto řešení nabídla.

Zástupci českého a amerického ministerstva obrany jednali kromě vrtulníků také o situaci v Afghánistánu, kde vojáci obou zemí společně působí. „Spojené státy jsou pro Českou republiku jedním z nejbližších partnerů. Dohodli jsme se, že spolupráce v Afghánistánu bude dál pokračovat, společně jsme tam přišli a společně také odejdeme, pokud by nastal vhodný čas,“ řekl ministr Metnar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…