Ministr Metnar: Pro válečné veterány je zásadní pomocí hledání zaměstnání

17.12.2018 6:28

Ministr obrany Metnar podepsal memorandum, které válečným veteránům usnadní uplatnění na trhu práce.

Ministr Metnar: Pro válečné veterány je zásadní pomocí hledání zaměstnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Pozice od úředníka, přes řidiče, manažera či účetního slibuje válečným veteránům Memorandum o spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, které dnes podepsal ministr obrany Lubomír Metnar s prezidentem svazu Jaroslavem Hanákem. Váleční veteráni budou mít přístup do databáze volných pracovních míst, což jim usnadní vyhledávání zaměstnání mimo resort.

„Podpora válečných veteránů je pro Ministerstvo obrany velmi důležitá a je to také jedna z mých priorit. Kromě zdravotní a sociální podpory se u novodobých veteránů osvědčily rekvalifikace, komunitní centra nebo benefitní programy. Naše zkušenosti potvrzují, že pro ně je v tuto chvíli zásadní pomocí hledání zaměstnání po skončení vojenské kariéry. Dnešní podpis memoranda je v tomto ohledu významným krokem vpřed,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

Přes 14 tisíc novodobých válečných veteránů

Resort obrany v současné době eviduje více než 14 tisíc novodobých válečných veteránů, což je při pohledu na současnou zaměstnanost a ekonomickou situaci nezanedbatelné číslo. „V současné době v České republice chybí přes 330 tisíc pracovníků. Bývalí vojáci jsou kvalifikovaní, jazykově vybavení, zruční, mají životní zkušenosti, technické nadání a já věřím, že se uplatní v řadě regionů v našich firmách,“ konstatoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Informace o zaměstnávání válečných veteránů bude zveřejněna na webové stránce svazu (ZDE) a jeho členové zde budou zveřejňovat volné pozice pro válečné veterány. Tato databáze bude fungovat od pondělí 17. prosince. Svaz zastupuje 11 tisíc firem z 35 odvětví české ekonomiky od automobilového průmyslu, energetiky, dopravy, chemického průmyslu, informačních technologií a dalších.

Informace získají na útvarech i z webu

Vojáci se o databázi dozvědí od útvarových personalistů, z webových stránek resortu obrany a Svazu průmyslu a dopravy ČR a ze sociálních sítí. Pokud si najde firmu a pozici, která ho zaujme, zkontaktuje se s ní a nabídne svoje zkušenosti a předpoklady. Využít může i nabídnuté rekvalifikace.

  • V minulém roce byla schválena nová Koncepce péče o válečné veterány v letech 2017-2021, která zohledňuje aktuální stav péče o válečné veterány a jejich potřeby i výhled do budoucna.
  • V současné době eviduje ministerstvo obrany 14387 novodobých válečných veteránů (účastníků zahraničních misí a operací po roce 1989) a zhruba 400 válečných veteránů II. světové války.
  • Z hlediska péče o novodobé veterány je v současné době hlavní důraz kladen na pomoc při přechodu do civilního života a do nového zaměstnání.
  • Ministerstvo poskytuje rekvalifikační kurzy pro vojáky, kterým bude končit závazek ke službě (pro rok 2018 jde o 31 rekvalifikací, například personalista, řidič záchranné služby, pracovník sociálních služeb, strážník Městské policie, daňový specialista, účetnictví a podnikání, svářečské kurzy, oblast bezpečnosti práce apod.)
  • Díky programu rekvalifikací pro uplatnění ve státních podnicích MO, který byl zahájen v prosinci 2015 (např. u LOM Praha pracovní pozice při opravách letecké techniky, u VOP CZ pozemní techniky, u VLS pozice strážných), ve státních podnicích a příspěvkových organizacích MO bylo od roku 2016 zaměstnáno 1328 bývalých vojáků z povolání, z toho 218 veteránů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny