Ministr Pelikán: Podal jsem stížnost pro porušení zákona v neprospěch Davida Ratha

02.02.2017 10:12

Ministr spravedlnosti využil svého oprávnění a podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ze dne 17.10. 2016, kterým byl zrušen odsuzující rozsudek ve věci MUDr. Davida Ratha a spol. Stížnost pro porušení zákona směřuje v neprospěch všech jedenácti obžalovaných.

Ministr Pelikán: Podal jsem stížnost pro porušení zákona v neprospěch Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Podle názoru ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nebyl důvod, aby vrchní soud věc vrátil k opětovnému projednání. Výhrady vrchního soudu vyjádřené v napadeném rozhodnutí se totiž odchylují jak od dosavadní soudní praxe obecně, tak od dřívějších rozhodnutí příslušného senátu.

V dané věci nebyl podle názoru ministra spravedlnosti důvod zpochybňovat zákonnost příkazů k povolení odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu a povolení ke sledování. Soud tato rozhodnutí vydává v rané fázi trestního řízení, kdy orgány činné v trestním řízení z povahy věci nemohou disponovat všemi důkazy. K jejich vydání proto musí postačovat dostatečně konkrétní indicie, jež v daném případě byly státním zástupcem uplatňovány a soudem řádně hodnoceny.

Ministr spravedlnosti má rovněž za to, že aplikace „teorie ovoce z otráveného stromu“ v napadeném rozhodnutí není podepřena judikaturou Ústavního a Nejvyššího soudu.

Podnět pro podání stížnosti pro porušení zákona ve svůj prospěch podal také obžalovaný MUDr. David Rath. Tento podnět Ministerstvo spravedlnosti  vyhodnotilo  jako nedůvodný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…