Ministr Petříček: Americká strana ocenila naši roli v zahraničních misích a NATO

13.08.2020 10:01

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček jednal v Plzni s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem. Ten návštěvou České republiky zahájil svou cestu po střední Evropě.

Ministr Petříček: Americká strana ocenila naši roli v zahraničních misích a NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Šéfové české a americké diplomacie navštívili Muzeum Patton Memorial Pilsen, připomněli si výročí 75 let od konce 2. sv. v. u památníku Díky, Ameriko!a na závěr jednali v plzeňském pivovaru. „Návštěva ministra Pompea, navíc uprostřed pandemie, je důkazem pevného pouta a spojenectví mezi našimi zeměmi a rovněž dokladem osobního nasazení pana ministra ve prospěch posílení transatlantické spolupráce,“ řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček při projevu před plzeňským památníkem Díky, Ameriko!.

„ČR je svobodná a pomáhá zabezpečit odkaz svobody, demokracie a bezpečnosti, který představuje památník Díky, Ameriko. Děkuji, čeští přátelé, za všechno, co děláte pro svobodu, a za to, že v srdci uchováváte vzpomínku na naše padlé krajany,“ uvedl ministr zahraničních věcí USA.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí

Návštěva Mikea Pompea v České republice je první návštěvou ministra zahraničí USA od roku 2012, kdy do Prahy přijela Hillary Clintonová. „Pokračujeme v jednáních na nejvyšší úrovni. S Mikem Pompeem jsem jednal loni na jaře ve Washingtonu, následovala pak cesta premiéra do Bílého domu,“ připomněl posilování vzájemných vztahů ministr Petříček.

Ministři na okraj návštěvy Plzně a připomenutí konce 2. světové války řešili také aktuální témata. Jednali o bezpečnostní spolupráci ČR a USA, konkrétně o stahování amerických vojsk z Afghánistánu a společném boji proti terorismu, o vztazích s Ruskem a Čínou a snahách těchto mocností posilovat své postavení ve světě či o vzájemném obchodu.

„Na závěr návštěvy Plzně jsme jednali o tom, jak překonat hospodářskou krizi. Shodli jsme se, že potřebujeme investovat do nových technologií a pokračovat ve spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti. Americká strana ocenila naši roli v zahraničních misích a NATO. Dotkli jsme se i tématu Běloruska a nedemokratického průběhu tamních prezidentských voleb,“ shrnul témata jednání šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…