Ministr Petříček: Americká strana ocenila naši roli v zahraničních misích a NATO

13.08.2020 10:01

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček jednal v Plzni s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem. Ten návštěvou České republiky zahájil svou cestu po střední Evropě.

Ministr Petříček: Americká strana ocenila naši roli v zahraničních misích a NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Šéfové české a americké diplomacie navštívili Muzeum Patton Memorial Pilsen, připomněli si výročí 75 let od konce 2. sv. v. u památníku Díky, Ameriko!a na závěr jednali v plzeňském pivovaru. „Návštěva ministra Pompea, navíc uprostřed pandemie, je důkazem pevného pouta a spojenectví mezi našimi zeměmi a rovněž dokladem osobního nasazení pana ministra ve prospěch posílení transatlantické spolupráce,“ řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček při projevu před plzeňským památníkem Díky, Ameriko!.

„ČR je svobodná a pomáhá zabezpečit odkaz svobody, demokracie a bezpečnosti, který představuje památník Díky, Ameriko. Děkuji, čeští přátelé, za všechno, co děláte pro svobodu, a za to, že v srdci uchováváte vzpomínku na naše padlé krajany,“ uvedl ministr zahraničních věcí USA.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23674 lidí

Návštěva Mikea Pompea v České republice je první návštěvou ministra zahraničí USA od roku 2012, kdy do Prahy přijela Hillary Clintonová. „Pokračujeme v jednáních na nejvyšší úrovni. S Mikem Pompeem jsem jednal loni na jaře ve Washingtonu, následovala pak cesta premiéra do Bílého domu,“ připomněl posilování vzájemných vztahů ministr Petříček.

Ministři na okraj návštěvy Plzně a připomenutí konce 2. světové války řešili také aktuální témata. Jednali o bezpečnostní spolupráci ČR a USA, konkrétně o stahování amerických vojsk z Afghánistánu a společném boji proti terorismu, o vztazích s Ruskem a Čínou a snahách těchto mocností posilovat své postavení ve světě či o vzájemném obchodu.

„Na závěr návštěvy Plzně jsme jednali o tom, jak překonat hospodářskou krizi. Shodli jsme se, že potřebujeme investovat do nových technologií a pokračovat ve spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti. Americká strana ocenila naši roli v zahraničních misích a NATO. Dotkli jsme se i tématu Běloruska a nedemokratického průběhu tamních prezidentských voleb,“ shrnul témata jednání šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.