Ministr Petříček: Ministeriáda patří k vrcholům českého předsednictví V4

28.02.2020 12:21

Ministerstvo zahraničních věcí ČR hostilo ve čtvrtek 27. února 2020 v Černínském paláci zasedání ministrů zahraničních věcí zemí V4 a západního Balkánu.

Ministr Petříček: Ministeriáda patří k vrcholům českého předsednictví V4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Zvláštními hosty setkání v Praze byli evropský komisař pro sousedství a rozšíření, ministr zahraničních a evropských věcí Chorvatska v roli předsednické země EU, ministr zahraničních věcí Slovinska a generální tajemník Spolkového ministerstva pro evropské a mezinárodní záležitosti Rakouska.

„Tato ministeriáda patří k vrcholům českého předsednictví V4. Pokračování integrace Západního Balkánu a směrem do EU je pro Visegrádskou skupinu dlouhodobou prioritou. Jsem proto rád, že se dnešního jednání zúčastnil také evropský komisař Várhelyi, a doufám, že EU nakonec na začátek přístupových jednání kývne,“ řekl ministr Petříček.

Hlavními tématy jednání byly aktuální stav procesu rozšíření EU a regionální spolupráce na západním Balkáně. Plenárního zasedání se zúčastnilo celkem 11 ministrů, Maďarsko zastupoval náměstek ministra zahraničí a Rakousko generální tajemník MZV.

„Západní Balkán je obklopen členskými státy Evropské unie. Je v našem geostrategickém zájmu dostat tento region do EU," řekl na tiskové konferenci po jednání komisař pro rozšíření Olivér Várhelyi.

„Společně s kolegy z Visegrádské skupiny jsme dnes ujistili naše balkánské kolegy, že se i nadále budeme zasazovat za pokračování integrace tohoto regionu do EU, a to včetně zahájení přístupových jednání se Severní Makedonií a Albánií,“ shrnul výsledky jednání šéf české diplomacie. Společný postoj shrnuli ministři ČR, Maďarska, Polska a Slovenska ve společném prohlášení.

Součástí ministeriády byl také podpis memoranda o porozumění, které umožní pokračování pomoci V4 směrem k Západobalkánskému fondu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…