Ministr Petříček: Patříme k celosvětovým lídrům naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN

05.07.2019 14:43

V každoročně vydávaném Indexu Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs) byla ČR letos vyhodnocena jako sedmá nejpokročilejší země světa. Nejlépe byla hodnocena v oblastech potírání chudoby, zmírňování sociálních nerovností, zaměstnanosti a ochrany přírody.

Ministr Petříček: Patříme k celosvětovým lídrům naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Jsem rád, že Česko potvrzuje, že patří k celosvětovým lídrům naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN. Je to velký úspěch, ale také závazek,“ uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Z indexu vyplývá, že ČR naplňuje SDGs zhruba z 81 %. Na prvním místě se umístilo Dánsko, které je splnilo z 85 %, následované Švédskem a Finskem. ČR se mezi nejlepšími ze 162 hodnocených zemí světa umístila opakovaně.

Česko je tradičně dobře hodnoceno v sociální a ekonomické dimenzi cílů. Zpráva označuje za naplněný cíl č. 1 (SDG 1), tedy „Konec chudoby“ a oceňuje např. také pokrok při naplňování SDG 8 „Důstojná práce a ekonomický růst“ či SDG 10 „Méně nerovností“. Dobře se ale ČR daří i v oblasti životního prostředí, konkrétně při naplňování SDG 15 „Život na souši“. Aby dosáhlo Česko splnění všech cílů do r. 2030, musí naopak zvýšit své úsilí v oblasti ochrany klimatu, genderové rovnosti nebo navýšit finanční prostředky vynakládané na zahraniční rozvojovou spolupráci.

Vláda ČR v říjnu 2018 přijala implementační plán Cílů udržitelného rozvoje v ČR. Ten vychází ze Strategického rámce Česká republika 2030 a stanoví konkrétní opatření, která je potřeba učinit pro jejich naplnění. V r. 2020 bude na základě tohoto plánu vládou projednána první oficiální zpráva o naplňování SDGs u nás.

Cíle byly přijaty OSN v r. 2015. Je jich celkem 17 a stanovují závazky, které chce OSN naplnit v hospodářské, sociální a environmentální oblasti do r. 2030. Skrze SDGs chce OSN motivovat státy na cestě k udržitelné planetě, cíle proto směřují k dosažení rozvoje společnosti, který bude v souladu s přírodou a potřebami lidí.

SDG Index je nejrozsáhlejší nezávislou studií o pokroku naplňování Cílů udržitelného rozvoje v jednotlivých státech. Vydávají ho každoročně Bertelsmannova nadace a Sustainable Development Solutions Network (SDSN), organizace sdružující expertní pracoviště zabývající se udržitelným rozvojem, která vznikla pod záštitou generálního tajemníka OSN. Tým autorů studie vede Prof. Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…