Ministr Petříček: Premiérka Mayová ujistila, že nedojde k vytvoření tvrdé hranice na irském ostrově

12.12.2018 13:27

Projev na 3. schůzi Senátu 12. prosince 2018 k výsledkům jednání Evropské rady, která se konala ve dnech 18. - 19. října 2018.

Ministr Petříček: Premiérka Mayová ujistila, že nedojde k vytvoření tvrdé hranice na irském ostrově
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi nejprve omluvit pana premiéra, který se dnes nemůže, bohužel, vašeho zasedání zúčastnit.

Dovolte mi, abych vám představil nejprve hlavní výsledky jednání říjnové Evropské rady. Na tomto zasedání se intenzivně řešily otázky migrace, vnitřní bezpečnosti, hospodářské a měnové unie a také brexitu.

V případě migrace Evropská rada v říjnu konstatovala, že hlavní krize již pominula. Poté, co byla v minulých letech zastavena nekontrolovaná migrace přes Turecko a Západní Balkán, podařilo se také výrazně snížit migrační tok přes Libyi, tudíž středomořskou cestou. Na druhé straně ale v posledních měsících zesílila migrace přes Maroko do Španělska. To ukazuje, že situaci je třeba se dále věnovat. Nicméně podle všech statistik jsme se dostali na čísla, která jsou nižší, než byla migrační čísla v roce 2013.

Vzhledem k tomu se členské země dohodly na potvrzení důrazu na spolupráci s Afrikou, tak aby se i do budoucna migraci předcházelo. Toto je plně v souladu s pozicí České republiky.

V této souvislosti je třeba zmínit, že předseda vlády absolvoval minulý týden návštěvu Maroka, kde otázku migrace řešil přímo s tamní vládou.

Říjnová Evropská rada dále vyzvala mimo jiné k urychlenému projednání nových návrhů Evropské komise ohledně Frontexu, azylové agentury a návratové směrnice. V tomto kontextu se podařilo České republiky prosadit do závěrů Evropské rady důraz na zachování odpovědnosti členských států za azylové řízení a ochranu hranic, stejně jako potřebu efektivního vynakládání prostředků určených na tuto oblast.

V případě vnitřní bezpečnosti, tak jedním z hlavních témat právě byla tato otázka. Představitelé členských států podpořili zvyšování odolnosti EU vůči hybridním a kybernetickým hrozbám. Toto téma se objeví i v závěrech prosincové Evropské rady, k tomu se dostaneme později.

Státníci také vyzvali orgány EU k dokončení rozpracovaných legislativních návrhů v oblasti bezpečnosti před koncem tohoto volebního období. Tudíž do poloviny příštího roku.

Týká se to například šíření teroristického obsahu online, praní špinavých peněz či návrhu ohledně kybernetické bezpečnosti.

Evropská rada ve svých závěrech zdůraznila několik zásadních témat, které jsou také prioritami naší země, ať už je to spolupráce policejních složek či zlepšení interoperability IT systémů a databází.

Na plenárním zasedání Evropské rady proběhl ve čtvrtek 18. října eurosummit formou oběda. Toto jednání bylo opět v inkluzivním formátu, tedy za přítomnosti 27 členských států. Na jednání byl zhodnocen pokrok v prohlubování Hospodářské a měnové unie, na základě prohlášení červnového eurosummitu, a to především dokončení Bankovní unie, reformy ESM a vytvoření Evropského systému pojištění vkladů, tzv. EDIS. Tato témata budou také na programu dalšího jednání eurosummitu tento pátek.

V případě brexitu k dosažení dohody na podmínkách vystoupení Spojeného království z EU na říjnovém summitu oproti očekávání nedošlo, což předpokládám, že všichni jste vnímali. Britská premiérka na jednání nicméně ujistila, že její země je ochotna konstruktivně jednat o tom, jak zakotvit do výstupové dohody pojistku, že za žádných okolností nedojde k vytvoření tvrdé hranice na irském ostrově, tzv. backstop.

Jednání na toto téma pak pokračovala i v následujících týdnech. Vyústila ve svolání mimořádného summitu 25. listopadu.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.