Ministr Petříček: Žádná země nedokáže být v současném světě plně samostatná

01.09.2020 15:17

Ministr zahraničích věcí ČR Tomáš Petříček se v delegaci premiéra Andreje Babiše zúčastnil v pondělí 31. srpna 2020 ve Slovinsku prestižního Bledského strategického fóra.

Ministr Petříček: Žádná země nedokáže být v současném světě plně samostatná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Hlavním tématem debaty ministrů zahraničních věcí Česka, Německa, Slovenska, Polska, Slovinska, Chorvatska, Maďarska a Rumunska byla sousedská spolupráce v době pandemie.

„Před vypuknutím pandemie koronaviru se mohla užší regionální spolupráce na bázi Slavkovského formátu, V4 a dalších zdát nadbytečná. Přesto, že máme schengen a EU, které jsou pro nás klíčové, ukázalo se, že právě regionální spolupráci bychom v žádném případě neměli zanedbávat. Byla to intenzivní spolupráce zejména s našimi sousedy, která odblokovala např. cestování pendlerů, později otevřela hranice i turistům. Připomenu, že jako první jsme otevřeli hranice se Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem, krátce na to také s Německem. Praktická spolupráce se sousedy nebo nejbližším regionem je velmi důležitá ať už z pohledu cestování, nebo v otázce volného pohybu zboží,“ shrnul význam širší regionální spolupráce šéf české diplomacie.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Jedním z hlavních témat ministerského panelu v rámci Bledského fóra tak byla např. větší ekonomická samostatnost Evropy v oblasti zdravotnických pomůcek a dalších strategických materiálů. „Rozhodně nechceme podporovat čistě národní protekcionismus, diskriminaci výrobků ze zahraničí. Žádná země nedokáže být v současném světě plně samostatná. Nemůžeme být ale zároveň v takové míře závislí na dovozu z Asie nebo jiných vzdálených destinací, pokud jde o strategické materiály. A já si myslím, že letošní jaro nám ukázalo, že zdravotnické pomůcky strategickým materiálem jsou,“ dodal Petříček.

Český ministr zahraničí se v rámci Bledského fóra sešel také bilaterálně s novým polským šéfem diplomacie Zbigniewem Rauem. Debatovali především o situaci v Bělorusku, ale také o česko-polském sporu kolem dolu Turow. „Jako tandem chceme být aktivní v EU, abychom dostatečně a účelně pomohli Bělorusku,“ vysvětlil Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…