Ministr Pilný: Díky novému zákonu bude dohledatelná odpovědnost za každou korunu, utracenou z veřejných prostředků

15.07.2017 16:30

Zvýšení ochrany veřejných prostředků, snížení administrativní zátěže, odstranění duplicitních kontrol a zavedení jasných pravidel pro výkon auditu přináší zákon o řízení a kontrole veřejných financí, který schválila Poslanecká sněmovna.

Ministr Pilný: Díky novému zákonu bude dohledatelná odpovědnost za každou korunu, utracenou z veřejných prostředků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Zákon narovnává současnou právní úpravu v oblasti kontroly a řízení veřejných financí, která je platná již 14 let a vznikala jako podmínka vstupu České republiky do Evropské unie. Současný systém je značně komplikovaný, v mnoha případech čistě formalistický, nedefinuje jasné odpovědnosti a nereflektuje rozmanitost struktury a velikosti organizací ve veřejné správě.

„Nový zákon přináší jednodušší a transparentnější pravidla, na základě kterých bude snadno dohledatelná odpovědnost za každou korunu utracenou z veřejných prostředků,“ říká ministr financí Ivan Pilný. Návrh zákona jasně stanoví práva a povinnosti při schvalování veřejných výdajů. Rozhodovací proces bude zpětně dohledatelný, aby byla dohledatelná i odpovědnost. Z řetězce schvalovacích podpisů vypadnou osoby, které rozhodování reálně nevykonávají, jen podepisují předložené podklady. Ten, kdo o výdaji skutečně rozhoduje, ponese za schválený výdaj i reálnou odpovědnost. Rovněž procesy vnitřní kontroly budou podle nové úpravy výrazně jednoduší a bude umožněno jejich přizpůsobení specifikům dané organizace.

Zákon výrazně rozšiřuje úpravu interního auditu a zavádí do praxe mezinárodní auditní standardy. Interní audit je v novém pojetí klíčovým prvkem celého kontrolního systému, který by měl přispívat ke zlepšování nakládání s veřejnými prostředky a sloužit jako účinná prevence následných kontrolních zjištění jiných kontrolních orgánů. „Praxe ukázala, že interní audit v mnoha případech svou funkci neplní. Návrh zákona lépe a komplexněji definuje, jaké požadavky by měl každý interní auditor splňovat a jak by měl interní audit fungovat, aby organizaci skutečně pomáhal,“ říká náměstek ministra financí pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek. Na dodržování takto nastavených pravidel budou nově po vzoru soukromého sektoru dohlížet výbory pro interní audit, které budou zřízeny u ministerstev a u vlády. Výbory budou zároveň poradním orgánem ministrů pro oblast interního auditu.

Součástí návrhu zákona je také změna postavení Ministerstva financí. „Kontrolní činnost Ministerstva financí se po vzoru vyspělých zemí posouvá od represe a sankcí, které jsou v rámci stávajícího kontrolního systému duplicitní, směrem k důrazu na prevenci a postupné zdokonalování řídících a kontrolních mechanismů,“ vysvětluje Tomáš Vyhnánek. „Cílem Ministerstva financí nebude hledat chyby a trestat, ale naopak dávat doporučení a pomáhat zlepšovat stávající nastavení systému. To pomůže mimo jiné odstranit krácení dotací při čerpání dotací z fondů Evropské unie,“ shrnuje další podstatnou změnu, kterou nový zákon přináší, náměstek Vyhnánek.

Zákon vychází z principu jednotného auditu, jehož cílem je omezovat neodůvodněný souběh kontrol a administrativní zátěž jak kontrolovaného, tak kontrolujícího. Principem jednotného auditu je možnost spolehnout se na výsledky předchozích kontrol a sdílení informací mezi kontrolními subjekty. Zákon tak kontrolorům výslovně stanovuje povinnost předávat a koordinovat plány kontrol a sdílet jejich výsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).