Ministr Prachař jmenoval nového vrchního ředitele sekce legislativně právní

13.10.2014 20:33

V září 2014 rozhodl ministr dopravy Antonín Prachař o změně na postu vrchního ředitele sekce legislativně právní. Tým ministerstva dopravy posílil respektovaný odborník na problematiku dopravní legislativy Mgr. Tomáš Dundr. Na ministerstvo přichází z Úřadu vlády České republiky, ze sekce Legislativní rady vlády. Prostředí Ministerstva dopravy i jeho legislativu dobře zná, neboť zde v minulosti dlouhodobě působil a na legislativních výstupech ministerstva se významně podílel.

Ministr Prachař jmenoval nového vrchního ředitele sekce legislativně právní
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Od nového šéfa legislativy ministerstva dopravy Antonín Prachař očekává především odblokování a rozhýbání přípravy legislativních návrhů. Zejména jde o dokončení přípravy důležité novely zákona o dráhách implementující evropskou směrnici o jednotném železničním prostoru a její předložení vládě do konce listopadu tohoto roku stejně jako již zpracovaného návrhu novely zákona o silničním provozu právě předkládaného do meziresortního připomínkového řízení. Před novým ředitelem je také výzva přispět k úspěšnému dokončení projednání věcného záměru zákona o liniových stavbách v připomínkovém řízení a ke splnění úkolu předložit tento návrh vládě v blížícím se termínu konce října. Od jeho nástupu do funkce se povedlo již předložit návrh věcného záměru zákona o liniových stavbách , návrh novely zákona o silničním provozu, schválit novelu zákona o silničním provozu, v Poslanecké sněmovně obhájit a schválit návrh novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a ministerstvem již předloženou novelu zákona o pozemních komunikacích obsahující mj. novou úpravu institutu stavby dálnice a silnice obhájit v pracovních komisích Legislativní rady vlády. Tento týden bude novela projednána Legislativní radou vlády a následně bude projednána vládou.

„Novému vrchnímu řediteli přeji mnoho zdaru v náročné funkci. Nečeká ho lehká práce, neboť bude muset v mnoha věcech dohánět zpoždění, které se v sekci legislativně právní za poslední roky nabralo a v posledních měsících bohužel nepovedlo urychlit. Očekávám od něj také odbornou a personální stabilizaci jemu podřízených odborů ministerstva. Pan vrchní ředitel Tomáš Dundr je renomovaným odborníkem a v rámci komunity dopravních expertů jsou na něj ta nejlepší doporučení,“ těší se na spolupráci s novým šéfem legislativy ministr Prachař.

Dundrův předchůdce Mgr. Jakub Kopřiva je ve výpovědní lhůtě, která vyprší k 31. 12. 2014. Důvodem odvolání Mgr. Kopřivy bylo manažerské selhávání, které se projevilo zejména v pomalé přípravě legislativních návrhů, zpoždění v oblasti právní kontroly veřejných zakázek a v neposlední řadě také neřešení personální situace v jemu podřízených odborech ministerstva. „Připouštím, že odchod magistra Kopřivy jsme měli iniciovat daleko dříve, neboť v resortu dopravy se neosvědčil. Takto jsme s ním ztratili osm měsíců, které jeho nástupce bude muset dohánět. Mrzí mě to, ale věřím v rychlou nápravu věcí, na což ostatně osobně dohlédnu,“ doplnil ministr Prachař.

Představení vrchního ředitele sekce legislativně právní Ministerstva dopravy

Mgr. Tomáš Dundr (nar. 1972), legislativec, dopravní právník.

Absolvent Filozofické a Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V letech 2003 až 2011 pracoval na Ministerstvu dopravy, odboru legislativy, naposledy ve funkci zástupce ředitele, kde se jako spoluautor či autor podílel na řadě legislativních návrhů MD (návrhy novel zákona o dráhách, zákona o pozemních komunikacích, zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, zákona o silničním provozu, zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, zákona o vnitrozemské plavbě, zákona o námořní plavbě, zákona o a.s. ČD a SŽDC s.o. nebo zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury a dal.), kromě přímé legislativní činnosti byl činný též v oblastech formulování pozic České republiky k návrhům předpisů ES/EU.

Od roku 2011 do roku 2014 působil na Úřadu vlády ČR v sekci Legislativní rady vlády, odbor vládní legislativy, kde zpracovával návrhy stanovisek Legislativní rady vlády a stanoviska předsedy Legislativní rady vlády k návrhům zákonů nebo nařízení vlády, zejm. z oblastí dopravního a trestního práva, dále se podílel např. na formulaci stanovisek vlády k poslaneckým a senátním návrhům zákonů a k návrhům zákonů předložených krajskými zastupitelstvy.

Je autorem několika odborných publikací. Mezi jeho záliby patří rekreační sport (turistika včetně vysokohorské, běh, lyžování, cyklistika a basketbal), botanika, geografie, cestování, literatura a poslech hudby (klasická opera a rock). Je ženatý, má dceru a 2 syny.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7