Ministr Síkela: Ministerstvo průmyslu a obchodu pokračuje s přípravou projektu podnikatelského parku v Líních

02.02.2023 8:39

Jednání s obcemi, průzkumné práce i příprava dopadové studie. Vláda schválila materiál Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o pokroku v revitalizaci brownfieldu a přípravě a výstavbě strategického podnikatelského parku Plzeň – Líně.

Ministr Síkela: Ministerstvo průmyslu a obchodu pokračuje s přípravou projektu podnikatelského parku v Líních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

MPO v dokumentu informuje o průběžném stavu projektu, výhledu prací na letošní rok včetně dopadové studie a dalších aktivit v tomto a příštím roce. Vláda také odsouhlasila nezávazné memorandum o porozumění se společností Volkswagen, které nastaví základní parametry spolupráce. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

„Projekt Gigafactory nám výrazně pomůže v úsilí připravit český automobilový průmysl na změny, které ho s nástupem elektromobility čekají. Přinese nové technologie, pracovní místa, stabilní příjmy do státního rozpočtu, rozvoj nových studijních a učebních oborů, rozvoj Plzeňského kraje i posílení obchodní a dopravní spolupráce mezi Českou republikou a Německem. Je to tedy zásadní projekt,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Pro zajištění personálního, technického a organizačního zázemí vznikne k 1. březnu 2023 v rámci agentury CzechInvest divize pro přípravu podnikatelských ploch, která bude řešit přípravné práce na projektu. Jedná se o nejlepší možnost, která vhodně rozšíří a doplní další služby agentury směrem k investorům a využije zároveň datové základy a znalostí území.“

Tato nová divize dokončí přípravu Strategického podnikatelského parku Plzeň – Líně a naváže vyhledáváním, přípravou a rozvojem s vhodně nastavením financováním dalších zejména brownfieldových lokalit v Česku, které nejsou přímo rozvíjeny kraji nebo obcemi, za účelem přípravy větších území s multifunkčním využitím.

V rámci přípravy území pro Strategický podnikatelský park Plzeň - Líně poskytne součinnost státní podnik DIAMO, který realizuje a bude dále realizovat zejména první fázi projektu. Tato první fáze zahrnuje průzkumné práce a analytické studie, DIAMO ve spolupráci se společností G-Consult, spol. s.r.o. tedy například provádí průzkumné vrty nutné pro další posouzení projektu.

Mezi říjnem 2022 až lednem 2023 se uskutečnilo pět setkání s obcemi, kterých se příprava strategického podnikatelského parku týká. „Tématem jednání bylo seznámení se se stávající navrhovanou podobou zóny, napojením a trasováním vedení distribuční a přenosové sítě, silničním a železničním napojením zóny, samotnou podobou zóny spolu s návrhy na úpravu územně plánovací dokumentace. Diskutujeme také o tom, jak co nejlépe naplnit jejich potřeby z hlediska rozvoje sociální a vzdělávací infrastruktury,“ říká vrchní ředitel digitalizace a inovací Petr Očko, který je pověřený řízením agentury CzechInvest, a dodává: „Vláda také vnímá důležitost místního leteckého provozu, a proto také tímto usnesením vlády dala mandát k jednání o náhradě této lokálně významné infrastruktury výběrem vhodného letiště náhradního.“

Vedle materiálu k průmyslové zóně vláda odsouhlasila také nezávazné memorandum o porozumění se společností Volkswagen. To definuje základní parametry projektu a související infrastruktury tak, aby konečná podoba maximálně pomohla celému regionu. „Jedná se o standardní krok u takto velkého a významného projektu. Za naši stranu jde o nezávaznou deklaraci a potvrzení toho, že máme o investici zásadní zájem, a že jsme připraveni udělat vše pro její hladký průběh,“ vysvětluje ministr Síkela a zdůrazňuje, že toto memorandum ale nijak nepředjímá další rozhodnutí investora.

Ministerstvo bude nadále organizovat schůzky na vysoké úrovni, kdy bude potřeba rozhodnout o strategických krocích či informovat o průběžném stavu projektu nebo dosažení milníků. Do konce února zadá MPO ve spolupráci s Plzeňským krajem dopadovou studii s návrhy na opatření zmírnění případných dopadových rizik.

V lednu začaly na vojenském letišti v Líních průzkumné práce, během kterých DIAMO odebere vzorky podzemní vody a hornin. Od těchto místních měření a navazujících laboratorních výsledků se bude odvíjet další postup v rámci projektu Strategického podnikatelského parku Plzeň-Líně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…