Ministr Síkela: Minulá vláda pro energetickou bezpečnost neudělala vůbec nic

05.05.2022 19:33

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

Ministr Síkela: Minulá vláda pro energetickou bezpečnost neudělala vůbec nic
Foto: MPO
Popisek: Jozef Síkela je ministrem průmyslu a obchodu

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci a vážení studenti, já když jsem sem dnes přišel a viděl jsem, že se můj ministerský kolega Kupka hlásí s přednostním právem do diskuse, tak jsem se ho ptal, proč to dělá, vždyť je to úplně zbytečné na takovéto nepravdy a výmluvy reagovat. A pak jsem tady pět minut seděl, poslouchal ty nepravdy a výmluvy a pochopil jsem, že taky musím vstát a musím něco říct, a zejména kvůli vám, protože vy jako budoucí generace si zasloužíte slyšet, jak to doopravdy je.

A pro poslance ANO - nemám ani mobil, nemám ani poznámky, nemám ani předpřipravený dlouhý projev, který budu předčítat. Mám jenom několik poznámek.

To, co slyšíte, to, jak by bylo velmi jednoduché řešit stávající situaci tím, že zrušíme DPH na energie, tak to znamená mimo jiné, že použijeme peníze, které bychom mohli použít jinde. Peníze, které nemáme. Peníze, které si naše země musí půjčit na dluh. Vláda, která tady byla před námi, zadlužila tuto zemi jako žádná jiná předtím. A ty dluhy jsou už dneska tak vysoké, že my, vaši rodiče, budeme mít problémy ty dluhy splácet. A já se vás ptám, jestli chcete jít do svých budoucích kariér a do života s tím, že budete začínat tím, že budete splácet dluhy, které za vás udělala nějaká vláda, která je udělala v minulosti a tu zodpovědnost za splacení těch dluhů přenese na vás. Já si myslím, že nikdo nic takového nechce, nikdo nechce jít do života vybaven tím, že jeho startovací čára začíná někde v minusu. To je první věc.

Druhá věc. My když jsme nastupovali do našich úřadů, a já si ten den velmi dobře pamatuji, pan poslanec, tehdy premiér v demisi Babiš, společně s premiérem Fialou jsme přijeli na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tam na mě čekal pan ministr tehdy průmyslu a obchodu a ještě i dopravy, protože ta druhá předávka /už si nepamatuji, jestli to bylo předtím nebo potom/, tak mi tam nachystal takové dlouhé velké šanony, předávací protokoly. A dostali jsme informaci, že vlastně naše vláda nemusí dělat vůbec nic. Prý je všechno připraveno tak, že my jenom potřebujeme pokračovat s tím, co naši předchůdci dělali.

A potom přišla válka, přišla válka na Ukrajině, přišla energetická krize, která přišla ještě předtím, a my dnes slyšíme, že vlastně nic neřídíme. Všechno řídí Innogy a všechno se řeší v Polsku. A slyšíme to už nějakou dobu. Slyšíme: Dělejte jenom to, co my vám radíme, stejně nic neřídíte, vlastně nemáte žádný vliv.

Tak já jsem si dal tu práci a pověřil jsem naše týmy, aby prošly ty předávací protokoly a podívaly se na ty strategie, na ty koncepce, ze kterých bychom se třeba naučili, jak nám tady radí energetický a komoditní expert pan poslanec Babiš a jeho ekonomická hvězdná pěchota. Abychom se poučili, co nám tady zanechali, ty strategie, koncepce, návody, jak máme pokračovat. Hledali jsme, procházeli jsme to. Našli jsme spoustu věcí, třeba různá právní stanoviska, proč je možné vyplácet dotace firmám ve skupině Agrofert. I teď jsme to slyšeli, ale co se týká těch strategií, koncepcí, návodů, jak třeba nakupovat, pane Havlíčku prostřednictvím pana předsedajícího, plyn do státních rezerv, vy to určitě strašně dobře víte, vy jste to měl připravené, vy jste mě poučoval, školil, kdy mám nakoupit, za jakou cenu.

Takže, milí studenti, milé poslankyně, milí poslanci, víte, co jsme našli? Vůbec nic. Minulá vláda pro energetickou bezpečnost, pro nastavení strategií, pro snížení závislosti, proto, abychom byli v lepší situaci než to, že se teď musíme dohadovat s Poláky, s Němci, abychom zajistili dostatečné dodávky surovin do této země, neudělala vůbec nic. A tak to prostě je. S tím my teď musíme žít, ale věřte mi, my si s tím poradíme.

Díky. (Potlesk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…