Ministr Síkela: Vláda schválila čtyři investiční pobídky za téměř 1,4 miliardy

01.12.2023 6:23 | Tisková zpráva

Výroba komponentů pro čipy, vývojové centrum světelné techniky, elektromobilita či optika. Vláda schválila na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu investiční pobídky pro firmy ON Semiconductor Czech Republic, Lumax Industries Limited, PCE Paragon Solutions a Fielmann Aktiengesellschaft. Společnosti, jejichž projekty pomohou České republice zvýšit konkurenceschopnost, příjmy do státního rozpočtu a snížit nezaměstnanost.

Ministr Síkela: Vláda schválila čtyři investiční pobídky za téměř 1,4 miliardy
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Schválili jsme investice do technologicky vyspělých projektů s vysokou přidanou hodnotou, které podpoří rozvoj našeho hospodářství a do budoucna významně přispějí do státního rozpočtu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Projekt americké společnosti onsemi, respektive dceřiné společnosti ON Semiconductor Czech Republic v Rožnově pod Radhoštěm, se zaměřuje na rozšíření výroby polovodičových desek na bázi karbidu křemíku s epitaxní vrstvou, které se dále zpracovávají na tzv. mikročipy. Využití mikročipů je velmi široké – zahrnuje například automobilový průmysl, komunikační technologie, spotřební elektroniku, průmyslovou techniku, nebo lékařskou techniku. Důležitým aspektem předkládaného projektu je jeho přímá vazba na tzv. Chips Act neboli Akt o čipech, který je evropskou iniciativou na podporu polovodičových technologií včetně jejich dalšího vývoje a pokroku.

„Čipy tvoří základ mnoha výrobků, bez kterých si naše životy nedovedeme představit. Investicí za více než 546 milionů korun chceme Českou republiku posunout k větší soběstačnosti v této oblasti. Strategické zaměření a umístění v naší zemi může být impulzem pro další významné investice,“ zdůraznil nezbytnost podpory tohoto projektu ministr Síkela.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedle toho jedná se společností onsemi o druhém projektu na rozvoj výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Jedná se o komplexní investici do celého ekosystému vývoje produkce čipů. Nabídku na tuto investiční pobídku nyní MPO připravuje. „V tomto smyslu půjde o jedinečnou možnost rozvoje výroby čipů v České republice. O projektu jednám se zástupci firmy onsemi od začátku roku 2023, kdy jsme se setkali v americkém Sillion Valley. A považuji ho za jednu ze svých priorit,“ říká ministr Síkela.

Investiční pobídka ve výši 28 milionů korun společnosti Lumax Industries Limited je zaměřena na vybudování technologického centra pro vývoj osvětlovací a jiné techniky pro motorová vozidla v Ostravě. „Díky projektu vznikne 35 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst a jeho umístění v lokalitě s řadou sociálně-ekonomických problémů je velice žádoucí,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.