Ministr Staněk: Nominace Žatec, město chmele byla projednána v Bahrajnu

06.07.2018 19:55

Dokumentace organizovaná vedením Města Žatec v úzké spolupráci s řadou partnerů včetně Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu a dalších, byla do procesu hodnocení předložena v lednu 2017.

Ministr Staněk: Nominace Žatec, město chmele byla projednána v Bahrajnu
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Na 42. zasedání Výboru světového dědictví, které aktuálně probíhá v Bahrajnu, byla v sobotu 30. června 2018 projednána nominace České republiky, připravená pod názvem Žatec, město chmele. V následujícím období probíhalo její posuzování, včetně mise expertů na místě. O obsahu a pojetí nominace ČR ještě před zasedáním v Bahrajnu vedla dílčí konzultace k vysvětlení některých otázek.

V letošním roce Žatec na Seznam světového dědictví zapsán nebyl a nominace byla rozhodnutím Výboru světového dědictví odložena, respektive doporučena k přepracování. V závěru hodnotícího procesu se totiž ukázalo, že expertní panel Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS) nepokládá koncept za dostatečně propracovaný, protože se téma zužuje pouze na město, ve kterém se chmel zpracovává, a nezahrnuje širší území s příklady tradičního pěstování chmele.

Bylo zároveň nabídnuto, že (pokud o to bude ze strany České republiky zájem), lze získat podrobnější doporučení, jak toto zajímavé téma přetavit v doslova „robust case“, což lze interpretovat jako výzvu k velkorysejšímu projektu. MK a NPÚ jsou si vědomi, že takové rozšíření bude případně vyžadovat odpovědné vytipování vhodného pojetí a nejspíše nominační projekt založit i na mezioborové a meziresortní spolupráci. V každém případě širší expertní diskuse se zapojením partnerů ze zahraniční bude potřebná.

Kromě vlastního pojetí a případného rozšíření nominace bude také potřebné vrátit se k otázce budoucího využití v současnosti prázdných staveb spojených s chmelařským dědictvím. Jak bylo v podkladech jasně uvedeno, mnoho specifických chmelařských staveb z 19. století či počátku 20. století na Pražském předměstí v Žatci je velmi cenných a autentických, ale záruky jejich využitelnosti do budoucnosti musí být konkrétnější.

Z posudku je dále patrné, jak citlivé jsou v současné době pro téma světového dědictví vysoké stavby, které dosahují výšky historických dominant. V případě Žatce by mohla být otázkou k diskusi ještě nedávno postavená vyhlídková stavba tzv. Chmelového majáku, která na národní úrovni získala ocenění za dobrý kontext s historickou zástavbou.

I když tedy v letošním roce nemůžeme ještě výsledek dosavadních prací slavit, získali jsme nezávislý názor na to, jak zajímavost pěstování a zpracování chmele v Žatecké oblasti vnímá mezinárodní odborné společenství. Vlastní téma bylo označeno za poutavý příspěvek kulturního dědictví, které není na Seznamu světového dědictví zastoupeno, a Česká republika byla členy Výboru vyzvána k prohloubení reflexe na toto téma a revizi nominační dokumentace pro případný pozdější zápis na Seznam světového dědictví. Bude nyní na nás, zda doporučené velkorysejší pojetí zrealizujeme.

„Vážím si výborné odborné práce všech zúčastněných stran při přípravě této krásné a zajímavé nominace. Děkuji všem za erudovanost, s jakou nominaci připravili, a jsem přesvědčen, že bude po rozšíření, doporučeném Výborem světového dědictví, úspěšná,“ uvedl ministr kultury Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…