Ministr Stropnický: Otevíráme si dveře, abychom jako Česká republika nechyběli při budoucí rekonstrukci Iráku

13.02.2016 16:29

Za účasti ministra obrany Martina Stropnického byl tento týden v Aeru Vodochody slavnostně ukončen výcvik čtyř iráckých pilotů a dvanácti členů technického personálu na letounech L-159. Jde o součást kontraktu, v jehož rámci Irák získal české bitevníky L-159.

Ministr Stropnický: Otevíráme si dveře, abychom jako Česká republika nechyběli při budoucí rekonstrukci Iráku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Společně s Martinem Stropnickým a ředitelem Aera Ladislavem Šimkem předali pilotům certifikáty zástupce velitele iráckých vzdušných sil generálporučík Faris Hassan Falah a velvyslanec Irácké republiky v ČR Walid Hamed Shiltagh. Akce se dále zúčastnili náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, velitel vzdušných sil Armády ČR brigádní generál Libor Štefánik a náměstek ministra zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

„Přestože jsou hlavními smluvními stranami firma Aero a irácká vláda, jsme s oběma partnery nadále v kontaktu a úzce spolupracujeme. V dohledné době bych se měl podívat do Iráku, kam jsem byl pozván. Tamní představitelé považují české letouny za významnou pomoc, kterou velice oceňují. Otevírá nám to zároveň dveře, abychom jako Česká republika nechyběli při budoucí rekonstrukci Iráku,“ uvedl ministr obrany.

„Stroje L-159 jsou velice kvalitní. Věřím, že i s jejich pomocí bude náš boj s radikály z Islámského státu úspěšný,“ dodal generál Falah.

Aero v loňském roce od ministerstva obrany odkoupilo celkem 15 nepotřebných letounů L-159, ze kterých postupně plně zprovozní 12 strojů pro irácké vzdušné síly. Loni v listopadu převzali Iráčané první dva letouny, další tři obdrží v prvním pololetí letošního roku. Zároveň bude v Aeru pokračovat ve výcviku další skupina příslušníků iráckých vzdušných sil složená opět z pilotů i pozemního personálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).