Ministr Válek: Neptejte se, co na vás chystá ministerstvo

23.01.2022 20:26 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dvěma hlavním krokům pro zlepšení veřejného zdraví

Ministr Válek: Neptejte se, co na vás chystá ministerstvo
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Stávající praxe, kdy praktičtí lékaři i specialisté čekají na to, s čím zase přijde nová administrativa, je podle mě v základu chybná. Správně to má fungovat obráceně. Ministerstvo je administrativní budova. Lékaři mají administrativu informovat o tom, jak vypadá ta nejmodernější péče a úkolem ministerstva je zajistit potřebné prostředky pro její uvedení do praxe.

Má výzva je tedy jasná. Neptejte se na to, co na vás chystá ministerstvo, místo toho se zamyslete, jak můžete zaúkolovat administrativu, aby přišla s konkrétními řešeními.

Co to znamená v praxi? Mým plánem je zlepšit kvalitu veřejného zdraví. V našem jazyce jde o nový a možná trochu neobvyklý obrat, nicméně na západ od nás je „public health“ nedílnou součástí agendy ministra zdravotnictví.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Do programového prohlášení vlády jsme dali dva kroky, které by veřejné zdraví měly zlepšit. Je to akcent na preventivní programy a v případě seniorů i kvalitu výživy. Tyto dva kroky mohou výrazně zvýšit kvalitu života.

Představte si paralelu s dvěma stejnými osobními auty. Jedno jezdí pravidelně do autorizovaného kvalitního servisu, kde používají originální díly a servisují ho pravidelně podle servisní knížky. Druhé auto vám opravuje jednou kamarád, podruhé si ho opravíte sami, pak na to dvakrát zapomenete, pak servis udělá další kamarád. Obě auta mají najeto 200 tisíc kilometrů, každé ale vypadá úplně jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče