Ministr Vojtěch: Nedostatek lékařů a sester. Hlavní problém zdravotnictví

06.08.2019 20:32

Komentář na facebookovém profilu k zaměstnanosti ve zdravotnictví

Ministr Vojtěch: Nedostatek lékařů a sester. Hlavní problém zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

"Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro svoji zem." Můj oblíbený citát J. F. Kennedyho, kterého se snažím maximálně držet.

Když jsem koncem roku 2017 přišel na Ministerstvo zdravotnictví, začal jsem okamžitě řešit dlouho odkládané problémy, které tento stát v oblasti zdravotnictví trápily. Hlavním z nich byl jednoznačně nedostatek lékařů a sester.

Jako první jsme se tomuto problému postavili čelem a začali se mu intenzivně věnovat. Bohužel doplácíme na laxnost našich předchůdců a řešení nalézáme za pět minut dvanáct. Ihned jsem vytvořil pracovní skupinu pro personální stabilizaci, která se tomuto problému průběžně věnuje.

Potřebujeme mladé lékaře. Prosadili jsme proto jedenáctiletý akční plán na zvýšení kapacit lékařských fakult o 15 % a zvýšení platů učitelů. V letech 2019 až 2029 tak lékařské fakulty dostanou téměř 7 miliard korun. To je zásadní systémový krok v řešení budoucích personálních kapacit v českém zdravotnictví s ohledem na nevyhnutelný demografický vývoj.

Pracujeme také na tom, abychom zvýšili atraktivitu povolání sestry a posílili její postavení v systému zdravotní péče. Začít je však nutné již u mladých lidí, kteří se zrovna rozhodují, kam na střední školu. Prostřednictvím motivační kampaně Studuj Zdrávku je chceme upozornit na pozitiva tohoto povolání a přimět je ke studiu zdravotnických škol a k práci ve zdravotnictví. Kromě toho připravujeme navýšení kompetencí všeobecných sester, abychom jim rozvázali ruce a zvýšili jejich prestiž. Především sestry v domácí péči to velmi oceňují.

Zájem absolventů lékařských fakult o obory, které čelí nebo v blízké budoucnosti budou čelit kritickému nedostatku lékařů, chceme podpořit novou koncepcí rezidenčních míst neboli dotací pro mladé lékaře.
Řešíme také odliv mladých lékařů do větších měst. Jejich návrat po studiích zpátky do regionů přináší naše nová vyhláška o postgraduálním vzdělávání, která umožňuje, aby lékaři mohli být co nejvíce vzděláváni v regionálních nemocnicích. Nedostatek praktických lékařů a zubařů v regionech se snažíme zvrátit pomocí finanční podpory pro lékaře na vybavení či personální náklady. A jaký je o ní zájem!

Personální problémy nelze vyřešit hned, ale je nutné každý den systematicky pracovat na tom, abychom situaci zlepšili. Věřím, že naše práce přinese své ovoce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…