Ministryně Maláčová: Musíme jim dát do ruky právní nástroj pro získání mezd zpět

13.05.2020 23:22

Projev na 22. schůzi Senátu ČR ze dne 13. května k návrhu zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 v oblasti ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele

Ministryně Maláčová: Musíme jim dát do ruky právní nástroj pro získání mezd zpět
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová (ČSSD) v televizi Prima

Děkuji, paní předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Na úvod se omlouvám, já budu asi hodně kašlat, ale věřte tomu, že jsem pravděpodobně zdravá, je to několik týdnů již trvající alergie, která se vždycky večer zhoršuje a minulý rok, předminulý rok a tak dále jsem ji měla taky. Dovolte mi tedy představit vám vládní návrh zákona o některých opatření ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru v oblasti ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Tento návrh předkládáme, protože vládním návrhem reagujeme na nedostatky v zákoně o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a občanského soudního řádu. Jedná se o návrh též známý jako lex covid justice, který je platný od 24. dubna tohoto roku do konce srpna tohoto roku.

Má ovšem negativní dopad na ochranu zaměstnanců, kterým zaměstnavatel kvůli své vlastní platební neschopnosti neplatí mzdu. Stávající podoba zákona totiž znemožňuje úřadu práce vyplatit zaměstnanci mzdový nárok na zaměstnavatele, jak bylo možné doposud, to znamená před stavem nouze, tedy ještě před účinností toho schváleného lex covid justice zákona. Naším cílem je tedy poskytnout ochranu zaměstnancům. Musíme jim dát do ruky právní nástroj, který jim umožní získat alespoň část svých zasloužených mezd zpět. Nejedná se o žádný negativní dopad na státní rozpočet, nepožadujeme žádné nové peníze státního rozpočtu, napravujeme pouze formální chybu zákona, která proběhla v rámci legislativního stavu nouze ze strany ministerstva spravedlnosti. A stát to tedy nebude stát nic navíc. Co se týče projednávání ve sněmovně, tak návrh byl schválen společně s pozměňovacím návrhem, dle kterého může úřad práce vyzvat zaměstnavatele k úhradě vyplacených prostředků, zaměstnanci nejdříve tři měsíce po ukončení doby stanovené v lex covid justice, to znamená v tom zmiňovaném zákonu. Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, myslím, že zejména dnes v době krize nesmíme nechat zaměstnance na holičkách, musíme jim pomoci rychle. MPSV jakmile toto pochybení ze strany vlády zjistilo, tak jsme během několika hodin tento návrh zákona schválili, vláda jej pak odpoledne poslala do Poslanecké sněmovny, a já vás proto žádám o podporu tohoto návrhu zákona a také o to, aby byl datum účinnosti stanoven dnem vyhlášení zákona ve sbírce zákonů. Předem děkuji za vaši pozornost a za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…