Ministryně Schillerová: 5000? Jedná se o mimořádné navýšení příjmů důchodců

20.10.2020 21:01

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 10. 2020 k vládnímu návrhu zákona o jednorázovém příspěvku důchodci v roce 2020

Ministryně Schillerová: 5000? Jedná se o mimořádné navýšení příjmů důchodců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dámy a pánové. Velmi stručně. Předkládám jménem vlády a také v zastoupení paní ministryně, která tady nemůže být, protože je v karanténě, před začátkem druhého čtení stručné odůvodnění návrhu zákona, který sleduje posílení příjmové úrovně poživatelů důchodů, a který je především reakcí na růst životních nákladů důchodců v letošním roce, a na nejistý ekonomický a sociální vývoj v dalším období v návaznosti na pandemii Covid-19, která zvláště ohrožuje naše seniory.

Myslím, že ty důvody tady padly jak z úst paní ministryně Maláčové, tak z mých před prvním čtením, takže bych jenom uvedla, že se jedná o mimořádné navýšení příjmů důchodců.

Je navrhováno ve formě zvláštní státní dávky a to jednorázového příspěvku, který by vyplatili plátci důchodů a podle návrhu zákona by bylo vyplaceno v prosinci 2020 jednotně pět tisíc korun. Tuto částku by přitom obdržel každý důchodce bez ohledu na výši svého důchodu.

V případě výplaty více důchodů by tuto částku obdržel důchodce jen jednou. Podmínky pro nárok na poskytnutí příspěvku jsou stanoveny s přihlédnutím k měsíci výplaty a jsou vázány na listopad 2020. Forma jednorázového příspěvku se osvědčila například i v předcházejících letech. Bylo to v roce 2016, kdy byl tento jednorázový příspěvek vyplacen na základě zákona číslo 381/2015 Sb.

Pokud jde o výdaje na příspěvek, jedná se o částku maximálně odhadovanou na 15 mld. korun, která by byla vynaložena v letošním roce, to znamená, že výdaje v dalších letech tak nenastanou. Vzhledem k závažnosti návrhu, sociálním dopadům prosím tedy o podporu v následujícím průběhu legislativního procesu. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…