Ministryně Schillerová: Docela často slyším, že jsme tzv. objevili Ameriku

18.08.2019 6:32

Komentář na facebookovém profilu k mýtům, kolujícím v souvislosti s nahrazením stravenek paušálem

Ministryně Schillerová: Docela často slyším, že jsme tzv. objevili Ameriku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

Už jsem se s vámi podělila o pár dotazů, které mi chodí. Jsem ráda, že se ptáte. Je vidět, že se toto téma dotýká velkého množství z vás. Kolem stravenkového paušálu se ale vyrojila spousta mýtů a různých fám, takže bych se k nim chtěla také vyjádřit.

Mýtus 1: Je to první krok ke zrušení stravenek

Nesmysl. Díky této novince získá od daní a odvodů osvobozený příspěvek na stravování další milion zaměstnanců, kteří dnes nedostávají NIC. Tedy paradoxně někomu, kdo by chtěl osvobození příspěvku na stravování v budoucnu zrušit, bychom tento nápad dost ztížili. To je jako kdyby někdo tvrdil, že na dům přistavujeme další 2 patra jen proto, že ho potom chceme zbourat.

Nerušíme ani stravenky, ani závodní jídelny, ale přidáváme třetí možnost, která bude výhodná i pro malé podniky.

Mýtus 2: Restaurace se obávají úbytku hostů

Tak ani toto není pravda. Asociace hotelů a restaurací si provedla průzkum. Podle něho dnes přibližně třetina hospod a restaurací stravenky vůbec nepřijímá. Většina (cca 70 %) těch, kteří stravenky přijímají, je názoru, že by zavedení „peněžní alternativy“ stravenek úbytek hostů neznamenalo.

Jedním z důvodů, proč dnes restaurace stravenky akceptují je konkurenceschopnost. Obávají se, že pokud by je nepřijímali, utratí je hosté jinde. To ale se zavedením stravenkového paušálu zčásti odpadá.

Navíc restaurace budou profitovat z toho, že potenciálně v objemu dostanou více v penězích a méně ve stravenkách, což pro ně znamená platit menší poplatky a provize stravenkovým firmám.

Mýtus 3: Stravenkový paušál bude na rozdíl od stravenek zabaven v exekuci

Nebude! Chceme, aby tato nová možnost použití příspěvku na stravování pořád fungovala vedle mzdy. I stravenkový paušál tak bude nabízet možnost, že příspěvek na stravování nebude podléhat exekuci. Ani lidé v exekuci tak o svůj benefit nepřijdou.

Mýtus 4: Stravenkový paušál navrhoval už ministr Kalousek, vy to pouze přebíráte

Je pravda, že zrušit stravenky chtěl už ministr Kalousek. Základním rozdílem je fakt, že řešení tehdejšího ministra směřovalo na zrušení osvobození daňové podpory stravování jako celku a jeho nahrazení zaměstnaneckým paušálem. Tedy slevou na dani ve výši 250 Kč měsíčně. Ve své podstatě i toto řešení směřovalo k tomu, aby se dosáhlo spravedlivějšího zdanění (tj. stejná daň pro všechny). Nynější řešení je mnohem mírnější – dává daňovým subjektům na výběr, zda-li využije závodní stravování, stravenky anebo si uplatní zmíněný paušál.

To je asi to nejpodstatnější – každopádně tenkráte to bylo složitější, zaměstnanecký paušál měl pokrýt i další oblasti rušení výjimek, jako režijní jízdenky a podobně, tj. bylo to více zamotané. Daňová podpora příspěvku na stravování má podle mě smysl! Právě proto chceme dát možnost dalšímu milionu lidí, aby tento benefit mohli také využít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …