Molnár (ČSSD): Na straně slabých a pracujících

16.06.2019 6:34

Sociální demokracie za celou svou 125 let trvající, samostatnou existenci byla vždy na té správné straně. Na straně slabých a pracujících.

Molnár (ČSSD): Na straně slabých a pracujících
Foto: pribram.cz
Popisek: Juraj Molnár

A těmi slabými mohou být ženy, děti, nemocní, senioři, zaměstnanci, lidé žijící v chudobě či přímo v bídě, rodiny s dětmi či matky samoživitelky a otcové samoživitelé, lidé postižení či jinak znevýhodnění, diskriminované menšiny nebo třeba oběti lichvářů.

To jsou ti, které sociální demokracie vždy chránila a chrání je i dnes. Jenže ztratila schopnost to říkat nahlas a jako první. Ono totiž být ve vládě s hnutím ANO a Andrejem Babišem znamená, že proti vám stojí mnohačlenný PR tým, který přesně ví, co a jak má dělat a kdy to má dělat. A marná sláva, dělá to dobře, má mimo jiné neomezený rozpočet, a to pak jde vše lépe.

Nemůžeme ale brečet nad rozlitým mlékem. Pořád nás musí hnát fakt, že tady nejsme kvůli mediálním bodům a směru lajků na sociálních sítích, ale abychom chránili slabé a pracující, abychom pomáhali zvyšovat životní úroveň, aby rostly mzdy, aby se valorizovaly penze, aby matky samoživitelky dostaly alimenty pro své děti, aby se zaměstnanci nemuseli bát být pár dnů nemocní, aby lidé měli důstojné podmínky pro práci a spravedlivou odměnu za její vykonání, aby se učitelé nemuseli stydět za své povolání a neodcházeli raději za pokladny do supermarketů, a tak podobně.

Je nutné říci, že to se nám daří. Nebyl to nikdo jiný než tým sociální demokracie, kdo prosadil konec prvních tří dnů nemoci bez nároku na náhradu platu, kdo zvýšil ošetřovatelský příspěvek, kdo vybojoval růst minimálních a zaručených mezd i důchodů, kdo zajistil zvýšení rodičovského příspěvku nebo kdo bojuje za lepší platy pro policisty či hasiče. Je to sociální demokracie a její lidé ve vládě. Tak to je, to je pravda a tečka.

Jak ukázaly evropské volby, voliči ještě zřetelně výsledky naší práce nevidí, nebo je vidí, ale připisují je někomu jinému. To je daň za vstup do vlády s marketingovým velmistrem. Jenže, z opozice nic neprosadíte, nikomu nepomůžete, nemůžete být aktivně a efektivně na straně slabých a pracujících. A proto zůstávám tím samým mírným optimistou, jakým jsem byl ve chvíli, kdy se rozhodovalo, zda do vlády s hnutím ANO jít nebo ne. Rizika jsme všichni znali a jejich efekt se dostavil. To nás nesmí zlomit.

Je čas na to, aby sociální demokracie ukázala, v čem je její síla a že tato země pořád poctivou, levicovou, sociálnědemokratickou politiku potřebuje. Sociální demokracii potřebují lidé v této zemi a ona potřebuje je. Čelíme jedné z nejtěžších zkoušek v historii a je pouze na nás, zda ji složíme, nebo u ní propadneme. Jako bývalý učitel vím, že když je trochu snahy a chuť, naučit se, dobře se připravit a zkoušku zvládnout nemusí být až tak obtížné. A dobrý student, který má ctižádost, uspěje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…