Mračková Vildumetzová (ANO): Nevšimla jsem si, že bychom včera něco říkali ke kauze Stanislava Polčáka

08.04.2022 11:51

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Mračková Vildumetzová (ANO): Nevšimla jsem si, že bychom včera něco říkali ke kauze Stanislava Polčáka
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, já jako místopředsedkyně Poslanecké sněmovny jsem měla možnost být přítomna na grémiu, kde naše paní předsedkyně poslaneckého klubu požádala všechny předsedy poslaneckých klubů o to, aby byly ve čtvrtek interpelace. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Požádala velmi slušně, bylo nám na tom grémiu řečeno, že se jako předsedové dohodnete a poté, že nám sdělíte výstup, a očekávali jsme a i já, když jsem na tom grémiu seděla, tak jsem třeba vnímala, že se na tom shodnete a že přerušíme tu schůzi do čtvrtka do 14.30 a že se ty dané interpelace budou konat.

Bohužel pak, když jsem za naší předsedkyní poslaneckého klubu byla, tak pořád neměla zpětnou vazbu, a poté tedy došlo k tomu, že když tady padl návrh na ty interpelace, tak tento návrh nebyl podpořen, nebo respektive na přerušení dané schůze. Musím si dovolit zareagovat na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 na pana Jakoba, který tady řekl, že se mohou dávat i písemné interpelace. V tom máte určitě, pane předsedo, prostřednictvím paní předsedajícího, pravdu, ale tím, že včera byla mimořádná schůze, kterou si určuje, protože když požádáte o svolání mimořádné schůze, tak ten termín určuje předsedkyně Poslanecké sněmovny, a jestliže ten termín byl určen včera na termín, kdy jsou písemné interpelace, tak se včera nemohly konat jak ústní, tak ani písemné interpelace.

Zároveň bych chtěla říci, že lidé, pokud byste jeli do jednotlivých regionů, mluvili se starosty, mluvili s hejtmany, tak určitě víte, že v současné chvíli lidé nejvíce trápí energetická krize, to znamená navýšení cen energií, navýšení cen pohonných hmot, to, jestli budeme mít dostatek plynu a další věci, ale také velmi lidé řeší, a tam tedy musím klást důraz, že tam vidím, že to nejvíce trápí právě starosty a hejtmany, a to jsou ty strategické priority České republiky ke zvládnutí dopadů migrační krize. Tento dokument byl ve středu podle toho, když se podívám na program vlády, schválen, ale ten dokument je nedostupný. Mně volají všichni novináři a ptají se mě jako stínové ministryně, jestli bych se mohla k tomuto dokumentu vyjádřit, ale když tedy hovoříme o nějaké transparentnosti, otevřenosti a korektnosti, tak jsem přesvědčena o tom, že ten dokument by měl být veřejně dostupný. A dostupný není.

A já si třeba myslím, že tento dokument je daleko důležitějším dokumentem, který by měla Poslanecká sněmovna řešit a projednávat spolu s těmi sněmovními tisky, které jsme předložili již 25. února na vládu, tam měl být dodržen termín projednání 30 dnů, ten dodržen nebyl, přesto tedy naštěstí už tyto tisky ohledně 0% sazby DPH na energie byly projednány, to, aby mohly domácnosti a podnikatelé dostat finanční prostředky z obnovitelných zdrojů v rámci modernizačního fondu, ale protože ty termíny jsou takové, tak ještě to není zařazeno na pořadu schůze a zařadí se to až na příštím organizačním výboru. A já jsem přesvědčena o tom a myslím si to, když mluvím opravdu s lidmi v území, co je v tuto chvíli trápí, tak jsem přesvědčena o tom, že toto je trápí daleko více a že to bychom měli zde jako my, kteří jsme byli zvoleni, bychom hájili zájmy občanů, abychom tyto věci tady projednávali.

Zároveň bych si dovolila ještě zareagovat na jednoho pana předsedu, a to na Jakuba Michálka z České pirátské strany. Mě velmi překvapilo jeho vystoupení, kdy on tady řekl, že my jsme něco slibovali, že bychom si měli vzpomenout na naše sliby. Tak já bych mu chtěla prostřednictvím paní předsedající říct - jejich sliby, co říkala Česká pirátská strana? Jsme protikorupční hnutí. Včera jsme tady měli mimořádnou schůzi, například, ke kauze Stanislava Polčáka. Já jsem si nevšimla, byť jsem vyzývala pan Jakuba Michálka nebo zástupce České pirátské strany, že by se k této kauze nějakým způsobem vyjádřili.

Jsme proti kumulaci funkcí! To byl další slib a dneska víme, že pan ministr pro místní rozvoj je zároveň poslancem. Říkali jste, že to v žádném případě takto nebudete dělat, že to bude jinak. A také jste říkali, že jste proti politickým trafikám. A kdybych se podívala na všechna ta ministerstva, tak jsem přesvědčena o tom, že Česká pirátská strana má na každém ministerstvu politické náměstky. Takže chtěla bych vás poprosit, že když tady něco říkáte, tak především si řekněte, jaké ty sliby jste dávali vy. Děkuji vám za pozornost. (Tleskají poslanci ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…