Nejezchleb (KSČM): Zásada oportunity, trenky a vajíčka na hradě

11.11.2015 6:30

Pokud se bude česká justice řídit zásadou oportunity a bude si vybírat k trestání osoby, tam kde je to vhodné, budeme posilovat v ostatních občanech povědomí, že u nás je možné všechno.

Nejezchleb (KSČM): Zásada oportunity, trenky a vajíčka na hradě
Foto: KSČM
Popisek: Radek Nejezchleb

Státní zástupce zrušil jako nezákonné trestní stíhání za loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana na pražském Albertově. Obvinění z trestného činu výtržnictví čelili od konce srpna dva lidé. Žalobce věc vrátil policii k doplnění. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). „Trestní stíhání obou pachatelů bylo zrušeno. Žalobce chce, aby policie doplnila nějaké materiály a řádně zdůvodnila své usnesení. Policie samozřejmě může i změnit názor na trestní stíhání,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Podle deníku nyní policie může buď obvinění opravit, nebo případ odložit.  

Osobně se nicméně domnívám, že se jednoznačně jedná o výtržnictví. Co by státní zastupitelství chtělo více ohledně škodlivosti jednání pachatelů. To jim nestačilo, že na oné akci stáli prezidenti několika zemí? A co vyvěšené trenky na Hradě? Tento incident patrně dopadne stejným způsobem, jako házení vajíček po prezidentovi. Tuším, že střílení kuličkami po exprezidentu Václavu Klausovi odloženo nebylo.  

Co mne asi tak v této souvislosti může napadnout? Je v České republice rozhodování státních zástupců a soudců - při jejich vysokých platech odůvodněných nezávislým rozhodováním - již svázáno tajně zásadou oportunity? Asi ano. Někdy žasnu, jaké případy se k soudu dostanou, co odsouzeno je, a co jde do ztracena. Stejný metr pro všechny se asi liší na stupnici škodlivosti jednání podle toho, kdo údajné protiprávní jednání spáchal.  

Pokud se bude česká justice řídit zásadou oportunity a bude si vybírat k trestání osoby, tam kde je to vhodné, budeme posilovat v ostatních občanech povědomí, že u nás je možné všechno. Týká se to i těch, kteří teprve přijdou v rámci přijatých kvót. Napadat prezidenta, zesměšňovat ho, prostě chovat se „jako dobytek“,vyvolává veselí. To platí obzvláště pro nové občany z kvót, neboť u nich - kde platí právo šaría -  by dostali „co proto“. Nemluvě o Thajsku, v němž pro urážku krále hrozí doživotí.  

Když pan kníže z TOP 09 zpíval, nebo spíše prznil českou hymnu, tak nikdo z oponentů také nic neříkal. Ba co víc, dokonce ocenili, že nějaké nesrozumitelné zvuky pan Schwarzenberg ze sebe vydal a prokazoval česko-rakouské vlastenectví. Trvám na tom, aby justice začala měřit stejným metrem, nebo je třeba toto nevhodné chování kodifikovat do trestního zákoníku jako trestný čin. V opačném případě bude pro celý svět znamenat úměra: Česká republika rovná se Kocourkov!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…